Januari

Lokale politiek speelt zich niet alleen in het stadhuis af. Soms kun je ook op een originele manier een landelijke actie ondersteunen. Omdat het zwerfvuil in onze gemeente nog steeds een grote ergernis is en blikjes van bier en frisdranken daarin een rol spelen, ondersteunden we de landelijke actie "Yes we can!" met een orginele Deventer poster. Talloze organisaties tekenden de oproep en de landelijke politiek heeft inmiddels besloten om eind 2022 statiegeld op blikjes in te stellen.

De Topicus-campus tegenover het station (gevestigd in de Oude Kweekschool) wil uitbreiden. In het ontwikkelperspectief werd uitgegaan van een maximale bouwhoogte van 40 meter. Omdat het gebouw in het beschermde stadsgezicht staat, vonden wij dat geen goed idee. In de raadsvergadering van januari stelden wij voor (samen met VVD en PvdA) om bij de uitwerking van de plannen voor de Topicuscampus extra randvoorwaarden te stellen aan bouwen binnen een beschermd stadsgezicht. Dit voorstel is aangenomen en in de eind 2021 voorgelegde uitwerking komt geen hoogbouw van 40 meter meer voor. Begin 2022 wordt hier verder over gesproken en zal een besluit worden genomen voor het vervolg.

Februari

In februari deden wij samen met PvdA, D66, Denk, Deventer Sociaal en ChristenUnie een poging om de urgente klimaatsituatie uit te roepen (klimaatnoodtoestand). Helaas mislukte deze poging omdat een (krappe) meerderheid de motie niet steunde. Ondanks deze tegenslag hebben wij daarna meerdere concrete voorstellen gedaan om met spoed de verduurzaming in de hoogste versnelling te zetten. Zo hebben we onder aanvoering van wethouder Carlo Verhaar een ambitieuze transitievisie warmte vastgesteld en hebben we later dit jaar daadwerkelijk stappen gezet om onze eigen gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. 

GroenLinks heeft zich steeds ingezet voor de privacy als er camera's in de openbare ruimte worden gebruikt, bijvoorbeeld om verkeersdrukte te monitoren. Tijdens een raadsbijeenkomst over cameratoezicht heeft de burgemeester de toezegging gedaan om op de website deventer.nl beter te communiceren over waar en waarom in de gemeente camera’s hangen.

Maart

In verband met klimaatadaptatie en het verbeteren van de biodiversiteit is het goed als zoveel mogelijk tegels verdwijnen zodat groen kan verschijnen. In maart heeft Deventer zich – na een voorstel van GroenLinks- opgegeven voor het kampioenschap "tegelwippen" en daarmee is de strijd aangegaan met Zwolle. Eind 2021 werd duidelijk dat Zwolle de onttegelkampioen is aan de IJssel: Zwolle veroverde plek 9, Deventer moest genoegen nemen met een 45e plaats. Het goede nieuws is wel dat er ruim 5000 tegels zijn verdwenen zodat er ruimte kwam voor bloemen en groen.  

GroenLinks heeft zich altijd kritisch getoond over de ontwikkelingen op het terrein van AkzoNobel aan de Teugseweg. Hier zijn – eerst onder de naam DOIC (Deventer Open Innovation Center later S/Park – met gemeenschapsgeld plannen gemaakt voor een innovatief chemisch bedrijfsterrein. In maart blijkt dat de plannen zijn geflopt en voor de gemeente de kans om uit het project te stappen. Helaas besloot de meerderheid van de gemeenteraad anders. Wij hadden het graag anders gezien. Eind december kreeg de raad opnieuw een update met het voorstel om de zwaar verontreinigde grond definitief aan te kopen. GroenLinks vond en vindt dit nog steeds een onverstandig idee en zal dit in 2022 aan de kaak stellen.

April

De communicatie tussen inwoners en de gemeentelijke organisatie is altijd een belangrijk aandachtspunt voor de fractie. In april hebben we een voorstel gedaan om de verordening bezwaarschriften aan te passen door bij de bezwaarbehandeling een tussenstap in te bouwen waarbij met elkaar eerst in gesprek wordt gegaan. 

In het voorjaar sprak de raad uitvoerig met inwoners over de Regionale Energiestrategie (RES) en de "windverkenning"; het voornemen van de gemeente om over te gaan tot plaatsing van nieuwe windmolens langs de A1. Wij spraken met de verontruste inwoners en bezochten het gebied. Op onze website hebben wij uitgebreid ons standpunt toegelicht. Uiteindelijk heeft de raad unaniem besloten om de zoektocht naar geschikte locaties voor windmolens breder op te pakken en met brede participatie te vervolgen. 

De bouw van het filmtheater Mimik (voorheen Viking) kreeg een bijzonder staartje; de afronding van het pleintje voor de ingang en de verlegging van het fietspad over de Welle. Wij zagen kansen voor een fraaie entree van de binnenstad vanaf het pontje met een veilige oversteek (30 km/u) over een verkeersplateau. Helaas haalde dit voorstel het niet. Tot onze verbazing besloot het college enkele maanden later om het fietspad op dezelfde plek te laten liggen. Een bizarre ontknoping van de "fietspadsoap".

Mei

In 2021 hebben we het in de gemeenteraad meerdere keren gesproken over het belang van bomen voor onder meer een gezond woon- en leefklimaat, hittestress, klimaatadaptatie en biodiversiteit. In juni kwam het goede nieuws dat met dank aan een in 2020 aangenomen motie het wel degelijk mogelijk is om bomen naast het fietspad aan de Margarijnenenk te behouden. Later amendeerden we met succes het bomenbeleidsplan waardoor bij laanboomverjonging minder snel tot kap wordt overgegaan en gezonde bomen kunnen blijven staan.

Juni

De erfgoedcollectie heeft altijd onze volle aandacht. De raad heeft gelukkig onze motie voor het verbreden van onze archiefcollectie gesteund. Samen met de PvdA stelden wij voor het Historisch Centrum Overijssel de bevoegdheid te geven particuliere archiefcollecties toe te voegen aan de collectie.

In 2021 was de mogelijke komst van een McDonald's in het centrum van Deventer (het voormalige Praamstrapand aan de Brink) een opvallende nieuwtje. GroenLinks stelde vragen en als gevolg hiervan zal het plan aan de raad worden voorgelegd (in 2022). GroenLinks heeft een duidelijk standpunt: niet doen!

Juli 2021

Eindelijk! De Coberco-schoorsteen blijft behouden voor Deventer. Wij hebben ons sinds het voornemen tot sloop hard gemaakt voor het behoud en in de raad van juli bleek een meerderheid in de raad voorstander te zijn voor het behoud van deze markante schoorsteen op industrieterrein Bergweide.

In juli werd er ook een besluit genomen over de toekomst van de Deventer Schouwburg en de mogelijke transformatie tot cultuur- en congrescentrum De Nieuwe Keizer. Wij hechten - met de herinnering aan het Viking-debacle in ons achterhoofd - aan zorgvuldige getrapte besluitvorming en stelden met succes voor om een extra stap in te bouwen conform de Leidraad Grote Projecten. In november besloten we aan de hand van dit document over een volgende stap; wij zijn nog steeds niet overtuigd en hebben een second opinion gevraagd.

In juli wordt ook eindelijk besloten om de hondenbelasting af te schaffen. Deze achterhaalde belasting was GroenLinks al lange tijd een doorn in het oog en daarom stemden wij voor afschaffing.

Augustus 

In de raad van Deventer wordt zeer verschillend gedacht over duurzaamheid. In dat opzicht zijn GroenLinks en Deventer Belang wellicht de grootste opponenten van elkaar als het gaat over hoe we het duurzaamheidsvraagstuk kunnen oplossen. Over één maatregel zijn we het allebei eens: geef prioriteit aan energiebesparing bij bedrijven. Elk jaar roepen we het college op tot meer actie.

Samen met CDA en ChristenUnie hebben we extra geld kunnen vrijmaken voor ambtelijke capaciteit bij onder andere bouwen en wonen en de Drank- en horecawet. Ook in Deventer hebben we immers behoefte aan een adequaat handhavingsniveau.

September

In het najaar is meerdere keren in de raad gesproken over de woningbouwambities van Deventer (11.000 woningen erbij) en de specifieke uitbreidingsplannen van de dorpen in het bijzonder. Wij hebben ons steeds constructief maar ook kritisch opgesteld. In 2022 zal er een concreet vervolg komen op de zogenaamde "routekaarten" en wij volgen dit met dezelfde kritische blik.

In september stelden wij in Deventer voor het eerst Dierenwelzijnsbeleid vast. Dit was een gevolg van onze inzet bij het coalitieakkoord. Het komende jaar zal dit echter wel handen en voeten moeten krijgen.

Oktober 

In de binnenstad van Deventer wordt er al jarenlang gesproken over het gebrek aan voldoende veilige plekken voor het stallen van fietsen. Samen met D66 en de ChristenUnie dienden wij een voorstel in om een plan te maken voor een concreet vervolg.

November 

Bij de begrotingshandeling voor 2022 regelde GroenLinks  – samen met D66 - extra geld voor de culturele sector. Ook hebben we concreet een vervolg kunnen bewerkstelligen voor de verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen (zoals wijkgebouwen en sportclubs). Volgens ons zou de gemeente zelf het goede voorbeeld moeten geven en moet elk gebouw worden voorzien van zonnepanelen.

Ook loodsten wij een voorstel door de raad om betrokken te worden bij de nieuwe Wet inburgering. Inburgeraars zijn volgens ons welkom in Deventer en verdienen aandacht en ondersteuning.

December

Nadat in de zomer een breder bewustzijn ontstond over het belang van het behouden van gezonde volwassen bomen, bleek in het najaar dat bij de herinrichting van de stadspleinen (Grote Kerkhof, Stromarkt, Nieuwe Markt) bomen zullen worden gekapt. Met schriftelijke vragen, een motie en een raadsdebat riepen wij het college op om de kapplannen te heroverwegen. Aan het eind van 2021 werd duidelijk dat het college bijstelling van de kap niet ziet zitten en gewoon door wil gaan met de kap.

Ook werd aan het einde van het jaar het voornemen van het college bekend om aan de A1 twee gigantische verlichte reclamemasten toe te staan. GroenLinks stelde vragen en de antwoorden zullen in 2022 volgen. 

In december hebben we met succes een voorstel gedaan om een GroenLinks-voorstel over het meten en monitoren van de door de gemeente gestelde doelen voor een divers personeelsbestand. Dat voorstel is op 1 december 2021 aangenomen. Het is niet alleen belangrijk beleid over diversiteit en inclusie te formuleren maar we willen ook weten wat het beleid in de praktijk oplevert.

Ben je benieuwd naar al onze prestaties en ons stemgedrag dit afgelopen jaar? Bekijk dan de volledige lijst hieronder.