GroenLinks vraagt zich af of dit een goed idee is. Ook de adviseurs van de gemeente, de Planadviesraad (PAR), stelt dat het ontwerp niet past in het landschap. Ook richt de kritiek zich op het silhouet van de reclamemasten.
Duisternis en lichtvervuiling
Een ander onderwerp waar GroenLinks zich zorgen over maakt is het effect van de lichtschermen op de natuurlijke duisternis. Wanneer deze schermen dag (én nacht) aanstaan, kan dat insecten en nachtdieren zoals vleermuizen afschrikken. In Nederland is er al sprake van ‘lichtvervuiling’: door glastuinbouw, verkeer en dichte bebouwing wordt er schade aangericht aan de natuurlijke duisternis. Dat heeft negatieve gevolgen op onze natuur en biodiversiteit.
Ook zijn er bezorgde reacties vanuit Epse, het dorp aan de andere kant van de A1, over de geplande masten. Wanneer deze ook ’s nachts aanstaan en op 40 meter hoogte hangen kan dat tot in Epse zichtbaar zijn. Afhankelijk van hoe de schermen komen te hangen, kan dit ook gevolgen hebben voor de Deventer wijken Bergweide, Rivierenwijk, Snippeling en Colmschate-Zuid.
Verkeersveiligheid
Een ander punt van zorg gaat over de verkeersveiligheid. Wanneer er grote schermen langs de snelweg staan die regelmatig veranderen in lichtintensiteit en kleur, moet worden gegarandeerd dat dat geen negatieve gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. Niet alleen op de snelweg, maar ook op de op- en afritten. Graag horen we van het college of hiervoor is gesproken met Rijkswaterstaat.
Duurzaamheid
Tot slot vraagt GroenLinks zich af hoe duurzaam deze masten zijn. Volgens de exploitant zorgen kleine zonneparkjes aan de voet van de masten voor de stroomvoorziening. GroenLinks wil weten of deze parkjes invloed hebben op de bodeminfrastructuur bij toekomstige windturbines in het gebied. Ook moeten de masten in het landschap passen bij eventuele toekomstige windturbines. Ook moet er in de ogen van GroenLinks rekening worden gehouden met het stroomnet: dat is ernstig overbelast en kan er geen zonneparkjes voor reclamemasten bij hebben. De experts van de Planadviesraad stellen bovendien dat er te weinig groen rondom de masten is.
Greenledwalls stelt dat de masten energieneutraal en dus duurzaam zijn. GroenLinks is geen fan van deze greenwashing en hoort graag van het college hoe zij de afweging zien tussen energieneutrale masten enerzijds en lichtvervuiling, duisternisverstoring, verkeersveiligheid en landschapszorg anderzijds.
Vervolgstappen
Het College is nu aan zet om de vragen te beantwoorden. GroenLinks vraagt zich af of de raad zich nog uit kan spreken over de huurovereenkomst voor de grond, die nu op 30 jaar staat, en of de gemeenteraad nog extra eisen kan stellen aan reclamebeleid en de inpassing van reclamemasten. Wordt vervolgd!