Mooie woorden, weinig actie

Een meerderheid in de raad wilde wel een onderzoek naar geschikte panden maar wilde geen boter bij de vis doen om geld te reserveren voor de daadwerkelijke aanpak. Het voorstel van GroenLinks en D66 om geld te reserveren werd gesteund door CDA, ChristenUnie, Deventer Sociaal, DeventerNu en DENK. Gemeentebelang stemde verdeeld. VVD, Deventer Belang en de PvdA stemden tegen het reserveren van geld voor duurzaamheid.  Blijft het bij mooie woorden over verduurzamen?

Verduurzaming vastgoed

De gemeenteraad van Deventer heeft ambitieuze doelstellingen om energieneutraal te worden. Behalve dat we de inwoners oproepen om te investeren in duurzaamheid, verbruiken we zelf ook veel energie. Naast het (wel duurzaam gebouwde) stadhuis heeft de gemeente veel gebouwen in bezit die door anderen worden gebruikt. Denk hierbij aan wijkgebouwen, scholen, sportcomplexen, musea. GroenLinks en D66 vinden dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft en geen dak onbenut moet laten om er zonnepanelen op te leggen. Uiteraard kan dat niet in één keer, maar je moet wel ergens beginnen. De eerder opgestelde routekaart voor de verduurzaming van eigen vastgoed gaat uit van een te lange omweg om iets te bereiken.

Eerst onderzoeken

In de raadsvergadering van 10 november deden we een poging om een kortere route te nemen: mouwen opstropen en aanpakken. Deze poging is gedeeltelijk gelukt; we gaan een aantal panden nader onderzoeken. De "boter bij de vis" door hier gelijk een flink bedrag voor opzij te leggen, werd helaas niet voldoende gesteund. Het college van Burgemeester en Wethouders adviseerde negatief. VVD, Deventer Belang, PvdA en deel van Gemeentebelang vonden het helaas ook voorbarig of niet nodig. GroenLinks vindt het jammer dat als het echt op aankomt het doorpakken uitblijft.

Wij wachten voor nu de resultaten van het verfijningsonderzoek af.