Gelijkwaardigheid

Diversiteit en inclusie zijn actuele thema’s voor de overheid. De kern van de discussie gaat vaak over gelijkwaardigheid. Mensen willen gezien en gehoord worden voor wie ze zijn, wat ze kunnen toevoegen met hun talenten en niet voor wat ze niet zijn of kunnen. Ook de gemeente Deventer houdt zich bezig met deze thema’s, zowel met een extern diversiteitsbeleid als het interne doel om zich te kenmerken door diversiteit.

Een inclusieve gemeentelijke organisatie

Meer diversiteit in het personeelbestand heeft veel voordelen. Het leidt tot een betere afspiegeling van de huidige maatschappij, toegang tot een breder en groter arbeidsaanbod, verhoogde creativiteit en innovatie, meer betrokken werknemers en prettiger werken door een open en flexibele bedrijfscultuur. Bovendien heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. Allemaal redenen waarom de gemeente Deventer al langer streeft naar een diverse ambtelijke organisatie. Maar de gemeenteraad heeft weinig zicht op wat de gemeente doet aan diversiteit en of het ook werkt in de praktijk.

Motie ‘Meten is weten’

Op voorstel van GroenLinks zal onder andere de samenstelling van het bestaande personeelsbestand in kaart worden gebracht (naar voorbeeld van de barometer culturele diversiteit van gemeente Utrecht) en worden in de toekomst vragen over thema’s als inclusie, integriteit, weerbaarheid, gelijkwaardigheid en veiligheid opgenomen in het tweejaarlijkse Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Bovendien zal de gemeente Deventer voor uiterlijk 21 maart 2022 (Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie) het Charter Diversiteit ondertekenen. Diverse partijen dienden de motie mede in: D66, DENK en Deventer Sociaal.