Aanvankelijk deden wij na de verkiezingsuitslag in maart 2018 niet mee met de coalitie-onderhandelingen voor een nieuw college maar nadat de VVD-Deventer in mei 2018 stopte met de coalitie-onderhandelingen zijn wij - na een door ons voorgestelde nieuwe zorgvuldige informatieronde - gestart met de coalitie-onderhandelingen. Dit deden wij met Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. In korte tijd werd een ambitieus college-akkoord "Met Lef en Liefde voor Deventer" gepresenteerd en eind juni 2018 was er een nieuw college. Carlo Verhaar is namens GroenLinks wethouder en hij heeft onder meer de portefeuilles milieu en duurzaamheid, cultuurbeleid en beschermd wonen. Ook is hij als projectwethouder voor de binnenstad onder meer verantwoordelijk voor de herinrichting van de pleinen rondom de Lebuïnuskerk. Het team van GroenLinks Deventer (fractie en wethouder) heeft een succesvolle periode achter de rug.
Wethouder
Met een wethouder in het college zijn er daadwerkelijk flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en cultuur. Zo hebben we eindelijk een ambitieus energieplan en een vernieuwende cultuurvisie. Als constructief-kritische coalitiepartij hebben we de afgelopen jaren ook niet stilgezeten. We hebben talloze voorstellen ingediend die ook zijn aangenomen. Als coalitiepartij zijn we -vanuit de kaderstellende en controlerende rol – dikwijls ook kritisch op ons eigen college. Maar altijd vanuit de gedachte om voorstellen beter – dus groener, menselijker en eerlijker - te maken. In die aanpak slagen we vaak. Maar soms (helaas) ook niet.
Terugblikken
GroenLinks legt als de enige partij in Deventer jaarlijks verantwoording af over de ingediende voorstellen (moties en amendementen) en het stemgedrag bij andere voorstellen. De overzichten vind je terug op onze website. Klik hier voor 2018, 2019, 2020 en 2021.
Onze fractie heeft zich met veel energie op veel onderwerpen gestort en elk overzicht van acties doet aan alle inspanningen te kort. Daarnaast heeft ook niet iedere inspanning een concrete output; vaak worden door het stellen van vragen aan leden van het college ook veranderingen in gang gezet. Ook kunnen raadsleden een verbindende factor zijn bij het bij elkaar brengen van inwoners met vragen of tegengestelde belangen. Niet zichtbaar maar wel superbelangrijk! In dit overzicht een willekeurige selectie uit de voorstellen die wij hebben ingebracht en illustratief voor waar wij ons als fractie voor hebben ingezet.
Prettig contact met de gemeente
Op het gebied van de relatie tussen inwoners en hun gemeente hebben wij regelmatig vragen gesteld of voorstellen ingediend. De afgelopen jaren speelde dit bijvoorbeeld bij de huisvestingslocaties voor beschermd wonen aan de Polsstraat en de Hunneperkade. Het meest prominent was de participatie bij de zoektocht naar locaties voor windturbines. Succes is dat we in 2021 een concreet succes hebben geboekt bij de aanpassing van de bezwaarschriftenverordening waardoor steeds gekeken wordt of een bezwaar kan worden voorkomen door eerst met elkaar in gesprek te gaan.
GroenLinks maakt werk van armoedebestrijding
In de afgelopen periode hebben wij ons hard gemaakt voor de mensen die minder te besteden hebben. Wij vinden dat er namelijk ruimhartig mag worden omgegaan met regelingen voor mensen die in armoede. Lees hier onze inzet.
Erfgoed en stadsgezicht
GroenLinks heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Door onze inzet zijn we er in geslaagd om de indrukwekkende schoorsteen van de Coberco-fabriek op industrieterrein Bergweide te behouden. Tevens hebben we ons ingezet voor een bouwplan voor de Topicus-campus dat qua volume en hoogte goed past bij de historische omgeving.
Klimaat en energie
Deventer heeft – met inzet van onze wethouder – een ambitieus energieplan om de doelstelling energieneutraal in 2030 te bereiken. Er zijn forse stappen gezet om woningen daadwerkelijk te gaan verduurzamen en van het gas af te gaan, om te beginnen in de wijk Zandweerd. In het kader van de Regionale Energiestrategie hebben wij ook steeds gehamerd op het belang van energiebesparing bij de gebruiker. Er zijn ook vanuit de fractie meerdere acties uitgezet om Deventer verder te verduurzamen. Zo worden er meer gemeentelijke gebouwen volgelegd met zonnepanelen, hebben we een nieuwe subsidieregeling "kleintje duurzaamheid" om initiatieven uit de inwoners te ondersteunen en wordt duurzaamheid als toetsingskader gehanteerd bij veel ruimtelijke besluiten. De stadsetalage bij het stadskantoor op het Grote Kerkhof zal volgens het coalitieakkoord tijdelijk gebruikt worden als duurzaamheidscentrum om de inwoners en bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun huis of bedrijf. Op initiatief van GroenLinks wordt het duurzaamheidscentrum tot in ieder geval ook in 2022 hier onderdak blijven houden.
Grote Kerkhof eindelijk autovrij
Het Grote Kerkhof is per 1 januari 2019 autovrij geworden nadat GroenLinks hier zich - later ook met andere partijen – hard voor heeft gemaakt. Een middeleeuws plein krijgt de herinrichting die een verrijking vormt voor de historische binnenstad. Onze wethouder Carlo Verhaar heeft na een breed opgezet participatietraject een ontwerp laten maken waarvan de uitvoering inmiddels is gestart.
Privacy en cameratoezicht
De fractie heeft zich steeds zeer kritisch maar tegelijkertijd constructief ingesteld over cameratoezicht in de openbare ruimte. Zo hebben wij met succes gevraagd om een evaluatie van het cameratoezicht op de bedrijventerreinen en zijn door onze inzet de verkeerscamera's die particuliere eigendommen publiekelijk toonden op zwart gegaan. En als we bedenkingen hebben over de privacybescherming dan vragen we om opheldering.
Gezonde stad, gezond eten
Deventer heeft een ambitieus preventief gezondheidsbeleid met speciale aandacht voor obesitas voor jongeren. Daarin past in onze ogen niet dat je tegelijkertijd fastfoodrestaurants opent op plekken waar jongeren in de verleiding worden gebracht om fastfood te kopen. Helaas zijn we hierbij tot nu toe in de minderheid in de raad van Deventer die vindt dat we machteloos staan en geen eisen willen stellen aan de menukaart van een restaurant. Op dit moment is de discussie weer actueel sinds begin 2021 vanwege de mogelijke vestiging van een McDonald's in het centrum van Deventer. De discussie wordt dus zeker vervolgd.
Cultuur en kunst
Met onze cultuurwethouder Carlo Verhaar hebben we een forse verandering kunnen bewerkstelligen in het cultuurbeleid. Met het vaststellen van de cultuurvisie worden subsidies voortaan periodiek programmatisch vastgesteld. Meerdere keren – deels door de coronaomstandigheden – hebben we het beleid kunnen bijsturen. Altijd met als motto: investeren in cultuur is nodig om inwoners van Deventer te laten verwonderen, ontroeren en lachen. Hoewel we zelf ook andere gedachten hadden over het behoud van de speelgoedcollectie in Deventer op één specifieke locatie, dachten we wel constructief mee over het vervolg op het tentoonstellen van de historische erfgoedcollectie. Filmtheater Mimik heeft altijd onze volledige support gehad. Daarnaast willen we nog steeds ruimte voor culturele broedplaatsen, bijvoorbeeld in het havengebied.
Circulair, milieu en groen
Afvalstof is grondstof. Effectief afvalstoffenbeleid begint bij preventie. Wij hebben ons al in 2020 ingezet voor de introductie van een systeem waarbij het makkelijker wordt om ongewenst reclamedrukwerk te weren (de "ja-sticker"). Ook hebben wij met succes bepleit voor het gebruik maken van circulaire materialen (straatstenen die opnieuw worden hergebruikt) bij het opnieuw aanleggen van straten.
Ook hebben we ons altijd ingezet voor openbaar groen, bomen en dierenwelzijn.
GroenLinks gaat door
Met jouw stem gaat GroenLinks ook de komende vier jaar door met knokken voor wat kwetsbaar is. We zetten ons in voor een eerlijke, duurzame en menselijke gemeente. Stem 14, 15 of 16 maart op GroenLinks Deventer.