groenlinks deventer oppositie

GroenLinks gedwongen in oppositierol

Hoewel de GroenLinks-fractie al even aan het idee heeft kunnen wennen, hielden we tegelijkertijd nog altijd de mogelijkheid open dat we alsnog aan de formatietafel zouden komen. Immers: GroenLinks was bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezing een grote winnaar: we groeiden van 3 naar 5 zetels.

Vrijdagmorgen 4 mei maakte formateur Henk Gossink echter bekend dat de vier partijen (VVD, D66, PvdA en Gemeentebelang) die al sinds de informatieronde met elkaar aan tafel zitten met z’n vieren doorgaan en binnenkort hun college zullen presenteren.

Zoals te lezen is in onze brief aan de formerende partijen en de formateur zaten Tjeerd van der Meulen en Koen Boswinkel afgelopen maandag aan tafel bij de vier formerende partijen. Dit gesprek verliep in een open, ontspannen en inhoudelijke sfeer.

Het maakt het voor GroenLinks daarom des te wranger dat we überhaupt niet aan tafel zijn gekomen. We zagen er weinig in om als vijfde partij in dit stadium aan te schuiven bij de formatie, maar voor GroenLinks bevestigde het gesprek dat er absoluut geen enkele inhoudelijke reden ten grondslag heeft gelegen aan het op voorhand uitsluiten van GroenLinks. Dat informateur Alie Zandstra (Gemeentebelang) dit enkele weken terug in een flets en mager onderbouwd advies wel adviseerde, is voor ons nog altijd onnavolgbaar en onbegrijpelijk en zagen we als een valse start. In onze brief aan de formateur roepen we de 4 partijen lef te tonen en in een coalitieakkoord de lat extra hoog te leggen. Geen mooie woorden maar zichtbare resultaten. Voor Deventer.

Hoe dan ook, GroenLinks zal als de grootste winnaar van de verkiezingen er alles aan doen om onze idealen voor een duurzaam, sociaal en ontspannen Deventer te verwezenlijken. Vol energie en passie zoals de kiezer van ons gewend is. Wij zijn er klaar voor !