Schriftelijke Vragen

Door middel van Schriftelijke Vragen hebben de partijen aan het gemeentebestuur gevraagd welke inspanningen er sinds deze motie zijn gedaan, of er ook in Nederland gewortelde kinderen in onze gemeente verblijven en of de gemeente richting de regering, beide Kamers en de VNG om (nogmaals) wil opkomen voor de belangen van gewortelde kinderen.

Kerkasiel

Op 21 november is in Kampen het Kerkasiel Kampen begonnen. Een kerkasiel is een doorlopende dienst, waardoor kinderen niet kunnen worden uitgezet. In Nederland mag de politie namelijk geen lopende religieuze diensten onderbreken. De centrale boodschap van het kerkasiel is ook een boodschap waar GroenLinks en PvdA al jaren van harte voor pleiten: geef alle in Nederland gewortelde kinderen een toekomst in Nederland. 
 

Motie in 2018

In 2018 dienden wij al samen met D66, Denk, ChristenUnie, Deventer Sociaal en DeventerNu een motie over het kinderpardon in. In deze motie werd het gemeentebestuur gevraagd om bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (de toenmalig verantwoordelijke voor asielbeleid) te pleiten om ervoor te zorgen dat gezinnen minder lang op een definitieve uitspraak omtrent hun verblijfsvergunning zouden moeten wachten; het belang van kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, te blijven prevaleren en ervoor te zorgen dat zij, al dan niet via het Kinderpardon, een verblijfsvergunning krijgen. Tot slot riep de motie op om de rechten van het kind te verankeren in het vreemdelingenbeleid. 


Onze vragen

Vanwege het lopende kerkasiel en Kampen en de aangenomen motie uit 2018 hebben GroenLinks en PvdA aan het gemeentebestuur de volgende vragen gesteld:

  1. Is het college bekend met het lopende kerkasiel in Kampen en de oproep die daar vandaan komt?
  2. Heeft het college sinds de motie uit 2018 stappen ondernomen richting het Rijk of de VNG om de zorgen rondom gewortelde kinderen kenbaar te maken? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
  3. Is het college bereid om, in het licht van de in 2018 aangenomen motie, te bezien of en hoe de gemeente Deventer(eventueel in een samenwerkingsverband met andere gemeenten)deze oproep actief kan ondersteunen?
  4. Heeft het college zicht op gezinnen of kinderen in Deventer die een afwijzing op het Kinderpardon hebben gekregen of waarvan de verblijfsprocedure al langer dan vijf jaar duurt? Zo niet, kan de gemeente deze gegevens dan uitvragen bij de desbetreffende partners?
  5. Is het college bereid om, net als de gemeenten Kampen en Amersfoort, zich (opnieuw) uit te spreken richting de regering, beide Kamers en de VNG om op te komen voor de belangen van gewortelde kinderen?

Het duurt meestal enkele weken voordat het gemeentebestuur de vragen beantwoordt. In ieder geval zullen GroenLinks en PvdA zich altijd hard blijven maken voor het veiligstellen van een toekomst in Nederland voor kinderen die hier zijn geworteld. En voor een veilige en geborgen toekomst die ook zij verdienen.