“ De tijd dat grote bedrijven bepalen hoe onze publieke ruimte er uit ziet, moet maar eens voorbij zijn. ”
Jarno van Straaten (19) Kandidaat-raadslid voor GroenLinks Deventer

Afbeelding: JW Leugs/Greenledwalls.

Lichtvervuiling

Het bedrijf Greenledwalls is van plan om reclamemasten te plaatsen langs de A1 bij Deventer. Zulke masten zijn op diverse plekken in Nederland al zichtbaar bij drukke verkeersknooppunten. GroenLinks wil voorkomen dat Deventer ook zo’n plek wordt. “Die masten voegen niks toe aan de stad. Het is fijn voor de diepe zakken van enkelen, maar de rest van de samenleving draagt de lasten. Denk aan lichtvervuiling, wat in Nederland al een groot probleem is. Ook kunnen de reclamemasten hinderlijke gevolgen hebben voor de inwoners van Bergweide, Rivierenwijk, Colmschate-Zuid en Epse. De verstoring van de nachtelijke, natuurlijke duisternis is slecht voor insecten en nachtdieren als vleermuizen. Maar ook de mens heeft behoefte aan donkerte ’s nachts,” vervolgt Van Straaten, die momenteel fractiemedewerker in Deventer en student Politicologie in Nijmegen is.

Schriftelijke vragen

Samen met raadsleden Tjeerd van der Meulen en Halla Baher schreef Van Straaten raadsvragen aan economie-wethouder Walder (D66). Die vragen gingen niet alleen over de lichtvervuiling, maar ook over de invloed van de masten op de verkeersveiligheid en over de stroomvoorziening. Greenledwalls stelt dat het bedrijf zonnepanelen plaatst aan de voet van de masten, maar GroenLinks vreest dat dit de drukte op het stroomnet verder zal opdrijven en wil weten of dit de eventuele bouw van extra windturbines in de weg kan zitten. Het college van Burgemeester en Wethouders kan niet garanderen dat dit elkaar in de weg gaat zitten (lees hier de antwoorden).

Volksvertegenwoordiger

GroenLinks heeft een debat aangevraagd over deze reclamemasten en het in 2016 vastgestelde reclamebeleid over reclame langs de snelweg. Dat debat zal na de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart plaatsvinden. “Hopelijk mag ik dan het woord voeren,” zegt Van Straaten. “Het lijkt me een hele grote eer om als volksvertegenwoordiger te knokken voor wat kwetsbaar is, in dit geval de natuur en het klimaat. Zo hebben we ons verkiezingsprogramma ook genoemd: Knokken voor wat kwetsbaar is. Dat hoort bij GroenLinks: wij komen op voor mensen in de knel, en natuurlijk ook voor natuur, milieu, klimaat en dieren.”

Magere opbrengsten

Fractievoorzitter en lijsttrekker Tjeerd van der Meulen is ook kritisch op de plaatsing van lichtgevende reclamemasten. “Het zijn echt flink wat vierkante meters aan licht. En ik weet zeker dat de voorgenomen ‘boomstructuur’ van de masten bijdraagt aan de verrommeling van het landschap. De beide masten leveren Deventer slechts 25.000 euro per jaar op. GroenLinks wil dat de gemeente niet verder gaat met deze plannen. De publieke ruimte is niet zo makkelijk te koop. Er moet echt meer aandacht komen voor duurzaamheid en kwaliteit.”