De afgelopen 10 jaar is de huisvesting van het Burgerweeshuis vaak in de gemeenteraad besproken. Op 10 november 2022 presenteerde het college een nieuw voorstel dat geheel uit de lucht kwam vallen en waar niemand om had gevraagd: “samen onder één dak” met de schouwburg (project De Nieuwe Keizer). Ondertussen zouden beide projecten stil komen te liggen. Wij schreven daar al eerder over op onze site.

In de raadsvergadering van 22 februari 2023 werd het collegevoorstel door de coalitiepartijen flink gewijzigd; het project Burgerweeshuis mag wel verder met de planvorming maar er moet eerst een nader onderzoekje naar de risico’s (nu nog geraamd op 2 miljoen euro) worden uitgevoerd. Dat onderzoek zou ongeveer 4 maanden duren. Op zichzelf waren wij positief over het voorstel van de coalitie. Alleen tijdens de toelichting kwam er een ongewenste verrassing uit de hoge hoed: na vier maanden willen PvdA, D66, Gemeentebelang en CDA het plan Burgerweeshuis alsnog vergelijken met een afgeslankt haalbaarheidsonderzoek naar de samenvoeging met de schouwburg. Dus opnieuw verknoping van twee projecten die niets met elkaar te maken hebben. De vier coalitiepartijen konden niet aangeven waar ze zometeen beide plannen aan gaan toetsen en welke raming van risico’s acceptabel is. Het Burgerweeshuis en de schouwburg zijn beiden de mist in gestuurd en weten nog steeds niet waar ze uitkomen. Helaas durfde de raad niet te knokken voor een eigen plek voor het Burgerweeshuis en start in het najaar van 2023 de discussie opnieuw. Wij vinden dat het Burgerweeshuis dit niet heeft verdiend en gaan het proces de komende maanden intensief volgen.

Op dezelfde avond werd er een besluit genomen over de toekomst van het project De Nieuwe Keizer (Schouwburg). Onze visie op dit plan lees je in het artikel "Hoe nu verder met de schouwburg?". De raadsvergadering, het debat en alle stukken kun je hier terugvinden.