Een hardnekkig maatschappelijk probleem

Uit de cijfers blijkt de urgentie om tot een gemeentelijke aanpak te komen. 22% van de vrouwen en 6% van de mannen heeft ooit seksueel geweld meegemaakt, dat wil zeggen: is gedwongen tot seks of had seks tegen de wil. Als ongewenste seksuele aanrakingen en zoenen worden meegerekend heeft meer dan de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen dat wel eens meegemaakt.

Samenwerking

Het idee voor dit initiatiefvoorstel is vorige raadsperiode al ontstaan. Na de onthullingen rondom The Voice vonden Anne (GroenLinks) en Eva (VVD) het de hoogste tijd voor aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de eigen omgeving. Afgelopen winter en voorjaar zijn zij in gesprek gegaan met ambtenaren en medewerkers van het Centrum Seksueel Geweld en Rutgers. Gelukkig hoeven we in Deventer voor een gemeentelijke aanpak niet het wiel zelf opnieuw uit te vinden, omdat een deskundige partij als Rutgers al een uitvoerig stappenplan heeft uitgeschreven.

Maatschappelijk dialoog

Wat ons betreft moet bij de uitwerking van een aanpak het accent komen te liggen op een maatschappelijk dialoog. Die we met regelmaat moeten voeren. Niet alleen met partnerorganisaties en ervaringsdeskundigen, maar met de hele samenleving. Erover praten zal soms wat ongemakkelijk zijn, maar het is ook noodzakelijk om tot een cultuurverandering te komen.

Codewoord in de horeca

De Deventer horeca voert binnenkort in alle zaken in de stad het codewoord ‘angelshot’ in. Wie zich seksueel of anderszins bedreigd voelt, hoeft maar een ‘angelshot’ te bestellen en het personeel kan dan maatregelen nemen. Initiatiefneemster Kaylee kreeg zelf te maken met seksueel geweld. Tijdens een eerste behandeling van het initiatiefvoorstel op 28 juni richtte zij ook het woord tot de gemeenteraad om te benadrukken dat er vanuit de gemeente aandacht met zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te voorkomen.