De fractie van GroenLinks Deventer heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan voorstellen (“moties”) en op 12 juli leidde dit tot een fraai resultaat: 9 voorstellen zijn overgenomen en worden de komende maanden uitgevoerd. Op onze website lees je de komende periode in aparte artikelen alles over deze voorstellen. Helaas haalde ons voorstel om de kosten van naturalisatie tot Nederlander (bij inwoners met een minimuminkomen) te vergoeden het (op een aantal stemmen na) niet.    

Een onderdeel van de voorjaarsnota zijn de algemene beschouwingen. De 12 fracties presenteren hun visie en voorstellen en geven  een algemeen oordeel over de voorjaarsnota van het college. Wij zijn positief over de voorjaarsnota maar ook kritisch. GroenLinks Deventer baalt ervan dat er voor de zomervakantie geen knoop is doorgehakt over de toekomst van het Burgerweeshuis en dat chagrijn kwam terug in de bijdrage en in een motie. Ons standpunt is duidelijk: stoppen met verder onderzoeken naar "Samen onder één Dak" (bij de schouwburg) en zorgvuldig maar snel door op de locatie Burgerhaven! De fractie heeft voor de voorjaarsnota gestemd en wenst het college veel succes bij de uitvoering.        

Hieronder lees je de algemene beschouwing van de fractievoorzitter:

Voorzitter,

College en raad komen op stoom. Het college presenteert haar 1e voorjaarsnota maar liefst voor 30 miljoen aan voorstellen voor nieuw beleid en de raad bespreekt vandaag bijna 30 voorstellen voor een nog beter en mooier Deventer. En zo ziet GroenLinks het ook graag: ambitieus, doorpakkend, soms innovatief en gedurfd. Wij zetten ook vandaag in op een eerlijk, inclusief en groen Deventer.

Belangrijk bij de voorstellen van vandaag is dat we niet steeds in een financiële kramp hoeven te schieten. Onze reserves zitten propvol. En dan bedoel ik vooral de generieke weerstandsreserve die gegroeid is tot meer dan 25 miljoen. Laten we denken als een zelfverzekerde 100.000 plus-gemeente en onze spraakmakende en eigenwijze plannen uitvoeren. Het is natuurlijk goed om behoedzaam en zuinig te zijn voor de slechtere tijden. Maar als Dagobert Duck bovenop onze reserves gaan zitten is ook niet de bedoeling. Goed financieel management verdient waardering, maar moet het geld niet gewoon besteed worden ten gunste van onze inwoners? Laten we de wijze woorden van een scheidend wethouder herinneren:  “voor goede plannen vinden we altijd geld”.

En in deze stad hebben we veel goede plannen. Helaas ook minder goede. Het meest beroerde plan is om het befaamde poppodium BWH tegen wil en dank in een schouwburgzaaltje en kelder te proppen. Samen onder één Dak heet vanaf nu Stop (met) onder één Dak. Onze oproep aan het college en raad is : stop ermee !  Stop ermee ! Elk uur aan onderzoekskosten of ambtelijke capaciteit is een euro te veel. Wij willen voortgang in de burgerhaven behouden en daarvoor dienen wij – samen met andere partijen – een motie in.

Voorzitter, we zien dat de ongelijkheid in ons land alleen maar groter wordt. Extra reden om in Deventer te kiezen voor een ruimhartig beleid, enkele voorbeelden:  

-Als werkgever kunnen we er voor zorgen dat iedere werknemer die in opdracht van ons werkt een minimumloon heeft van 14 euro bruto.

-We kunnen er voor zorgen ervoor dat huisdieren van minima ook medische hulp kunnen krijgen.

-We helpen inwoners die een geslachtswijziging hebben ondergaan en geconfronteerd worden met extra administratieve kosten.

-We ondersteunen inwoners die genaturaliseerd willen worden tot Nederlander maar de kosten daarvan niet kunnen dragen.

Met deze voorstellen die we vandaag, veelal samen met andere fracties, indienen wordt Deventer nog mensvriendelijker.

En dan de klimaatcrisis. We hebben veel te lang veel te weinig gedaan. Na het zomerreces gaan we het hebben over onze verantwoordelijkheid voor grootschalige duurzame opwek. Dat doen we met oog voor de acute zorgen van onze inwoners maar ook vooral voor  de belangen van toekomstige generaties. Verder nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat om het verlies aan biodiversiteit. De natuur bevindt zich in een slechte toestand en wij moeten goed zorgen voor de wilde planten- en diersoorten. Het is de hoogste tijd voor serieus beleid (daarom voorstel voor beleidskader biodiversiteit) maar op de korte termijn kunnen we al stappen zetten door gewoon de bermen anders, niet of minder te maken en ze in te zaaien met bloemen waar wat te snacken valt voor bijen en vlinders.

Voorzitter, over het gezondheidsbeleid en het mobiliteitsbeleid hebben wij ook ideeën maar die komen volgende week aan de orde.  Helaas moeten we vandaag ook constateren dat sommige eerdere raadsbesluiten niet zo goed uitgevoerd worden, daarom vragen we opnieuw aandacht voor het fatsoenlijke bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad maar ook voor de voortgang in het verkabelingsdossier.

Tot slot: helaas maakt het rijk het gemeenten niet makkelijk om hun taken uit te voeren en de samenleving eerlijker en groener te maken. Gelukkig staan we er in Deventer financieel relatief goed voor. En daarom blijven we investeren in die heerlijke eerlijke en groene stad en dorpen. We wensen het college veel succes met de begrotingsvoorbereiding en kijken uit naar het debat over de moties van ons en anderen. Dank u wel.  

 

Link naar de raadsvergadering met agenda: https://deventer.raadsinformatie.nl/vergadering/1050742