Voor GroenLinks zijn een aantal principes leidend bij de vraag waar we die woningen bij willen bouwen. Zo willen wij inbreiding voor uitbreiding: eerst de ruimtes binnen de bebouwde kom benutten, en daarna pas kijken naar 'uitleglocaties' buiten de stad en dorpen. Ook het principe van bodem-watersturend beleid vindt GroenLinks belangrijk: daarbij worden bouwlocaties beoordeeld op of er risico's spelen op het gebied van water, en welke uitdagingen er verder liggen qua bodemproblematiek. Dankzij GroenLinks is er eerder dit jaar al een consulterende sessie gehouden waardoor de gemeenteraad aan zet kwam om punten mee te geven. Onze aandachtspunten kun je hier vinden.
Uitbreidingslocaties
In het traject Wonen-Ruimte-Stad worden verschillende locaties genoemd om verder te onderzoeken voor woningbouw. Binnen de stad gaat het dan om het gebiedsprogramma Centrum en Schil (bijvoorbeeld met Stadscampus De Kien) en het gebiedsprogramma Keizerslanden, waar kansen liggen voor verdere verdichting, net als voor Bergweide 3 (in de havens). Buiten de stad gaat het om locaties als de Baarlerhoek, Wechelerhoek en Deventer-Zuidoost (uitbreiding bij de Vijfhoek). Die locaties kunnen op steun van GroenLinks rekenen als het gaat om onderzoek voor woningbouw. Omdat er flink wat inbreidingslocaties tussen zitten, maar ook omdat de 11.000 woningen niet allemaal binnen de stad gebouwd kunnen worden. De onderzoekslocaties buiten de stad kunnen wij begrijpen vanuit de bestaande infrastructuur en het principe bodem-water-sturend. Let op: dat een locatie wordt onderzocht, betekent nog niet automatisch dat daar woningen gebouwd gaan worden - niet alle locaties zullen nodig zijn.
Bezwaren Stadsland
Toch zit er in het besluit één locatie die tegen het zere been van GroenLinks is. En dat is de locatie Stadsland: de westelijke oever van de IJssel, ten noorden van de spoorlijn Apeldoorn-Deventer. Dat gebied is nu in gebruik voor natuur en landbouw. In dit gebied mág momenteel niet eens worden gebouwd. Dat heeft te maken met de ruimtelijke reservering vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de toekomst is deze locatie wellicht nodig voor een 'bypass' voor de IJssel, in het kader van ruimte voor de rivier. Want we weten dat de IJssel ons in het verleden rijk heeft gemaakt - maar in de toekomst kan ze met het oog op klimaatverandering een bedreiging vormen. Daarom moeten we juist ruimte gereserveerd houden.
Een ander probleem is dat het traject Wonen-Ruimte-Stad gaat over de 11.000 woningen die de gemeente tot 2035 wil bouwen, waar voor circa 4000 woningen nog ruimte wordt gezocht. Het college schrijft echter zelf dat de locatie Stadsland pas voor na 2040 in beeld is, mede ook vanwege de zoektocht naar grootschalige woningbouwlocaties: de minister van Volkshuisvesting heeft de Stedendriehoek aangewezen als zo'n locatie. Maar moet de gemeente dan een locatie onderzoeken die in beeld is voor een rijksopgave? Daarnaast kan de ontwikkeling van Stadsland niet los worden gezien van een eventuele derde brug over de IJssel, een ingrijpend besluit dat echt meer tijd, kennis en aandacht verdient.
Om te voorkomen dat deze locatie meegenomen zou worden in de verkenning, diende GroenLinks een amendement in om het Stadsland te schrappen uit het lijstje woningbouwlocaties. Daarnaast voegde het amendement toe dat de locatie pas onderzocht mag worden nadat de ruimtelijke reservering is vervallen én als de gemeenteraad instemt met het onderzoek. Helaas kreeg dit amendement geen steun van de wethouder - uiteindelijk stemden naast GroenLinks alleen de SP en Deventer Sociaal in met het amendement.
Omdat het amendement werd verworpen, bleef Stadsland dus staan als onderzoekslocatie. Omdat dit een zwaarwegend punt is voor GroenLinks, heeft de fractie verdeeld gestemd. De woordvoerder en de fractievoorzitter hebben tegen het raadsvoorstel gestemd. De rest van de fractie heeft voor het voorstel gestemd, om te laten zien dat GroenLinks de andere locaties in principe het onderzoeken waard vindt, en omdat we haast willen maken bij de woningbouw. Maar dan wel met zorgvuldige ruimtelijke keuzes, die duurzaam én toekomstbestendig zijn. Daar blijft GroenLinks in de toekomst aan werken.