Zo'n 13% van alle woningen in Deventer is een vrije sector-huurwoning. Dat zijn ruim 6000 huizen, appartementen, studio's en studentenkamers. Helaas hebben veel vrije huurders in Nederland problemen met hun woning. Denk aan achterstallig onderhoud, zoals enkel glas, schimmel aan de muur of verouderd sanitair. Ook betaalt de helft van de vrije huurders teveel huur voor wat hun woning waard is, of betalen ze te veel borg- of servicekosten - of de huurbaas is totaal onbereikbaar. Dit, in combinatie met de woningnood, zorgt ervoor dat huurders in de vrije sector de prijs van de wooncrisis betalen. Zeker als het om kwetsbare groepen gaat, zoals arbeidsmigranten of studenten. Waar huurders van woningcorporaties vaak betere wegen hebben om hun gelijk te halen, is dat in de vrije sector lastiger.
Daarom stelde GroenLinks samen met de SP voor om een proef te starten met huurteams. In veel gemeenten werken huurteams namens de gemeente om huurproblemen op te lossen, huurders bij te staan met (juridisch) advies of om huurders door te verbinden naar de landelijke Huurcommissie. Ook kunnen huurteams een bemiddelende rol innemen bij conflicten tussen huurder en verhuurder. Huurders zijn doorgaans zeer positief over het werk van de huurteams - de inzet daarvan kan honderden euro's overbodige huur per jaar besparen.
Het college van burgemeester en wethouders was niet gelijk positief over het voorstel. Het zou te vroeg komen, want op 1 juli dit jaar is de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan. Daarmee zijn gemeenten verplicht om per 1 januari 2024 een meldpunt in te stellen voor problemen van huurders. Het college wil eerst daar de resultaten van afwachten en daarna kijken wat nodig is. Ook een groot deel van de gemeenteraad wilde eerst bekijken wat er nodig is, en wat daar geschikte oplossingen voor zijn.
Daarom trok Jarno van Straaten namens GroenLinks het amendement in. Daarmee verviel de reservering voor geld voor de huurteams. Wel werd er door GroenLinks, gesteund door Deventer Belang, Deventer Sociaal en de SP, een motie ingediend, om het college te verzoeken om de huurproblemen goed in kaart te brengen, met de raad te delen en te onderzoeken wat de huurders kan helpen, en daarbij nadrukkelijk naar huurteams te kijken. Wethouder Wonen, Rob de Geest (PvdA) kon uit de voeten met deze motie. Een flinke raadsmeerderheid van Gemeentebelang, PvdA, D66, CDA, DENK en ChristenUnie steunde de motie dan ook - alleen VVD en DeventerNu stemden tegen. Met deze motie is een grote stap gezet in het beter beschermen van huurders in Deventer. Want zo lang de wooncrisis duurt zijn zij extra kwetsbaar voor huisjesmelkers. Op deze manier blijft GroenLinks Deventer knokken voor wat kwetsbaar is.
Lees hier de Motie