Elke provincie heeft de mogelijkheid om in een provinciale verordening ruimtelijke regels op te nemen die doorwerken naar de gemeenten. De provincie Overijssel heeft – na de verkiezingen in maart 2023 waarbij de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar was en deelneemt in het college al twee besluiten genomen die grote consequenties hebben voor het duurzaamheidsbeleid van gemeenten. Op 11 oktober is een voorbereidingsbesluit genomen over een blokkade op zonneparken. Het gaat dus om zonnepanelen in het weiland of grond waar nu mais groeit. In Deventer hadden we eerder afgesproken dat we – onder strikte voorwaarden – zonneparken zouden toestaan maar het provinciale voornemen haalt daar een streep door. Op dit moment zijn er vier initiatieven in Deventer die door het provinciale besluit in de prullenbak dreigen te landen.
D66 kwam in de raadsvergadering met het voorstel om het provinciale besluit ter vernietiging voor te dragen bij de Kroon (Koning + ministers). Een vergaande maatregel die de verhouding met de provincie onnodig op scherp zet. Bovendien: deze mogelijkheid is tot mislukken gedoemd omdat het wettelijk gezien helemaal niet mogelijk is dat een gemeente een provinciaal besluit ter vernietiging voordraagt. Het klinkt dus wel stoer maar zonder resultaat sta je met lege handen. Daarom is samen met D66 en andere partijen gezocht naar een tekst in de motie die zowel recht doet aan de irritatie van de raad als wat hetgeen juridisch mogelijk is en tegelijkertijd constructief is.
Voor GroenLinks en andere partijen in de raad is het van belang dat het voorbereidingsbesluit niet wordt vertaald in de omgevingsverordening. In de strijd tegen klimaatverandering telt elk initiatief om af te komen van fossiele brandstoffen en zonneparken horen daar – onder strikte voorwaarden – ook bij. Ook in Overijssel.
De volledige raad heeft de aangepaste motie gesteund.