De aanloop
Het “Burger” is 40 jaar geleden gestart aan de Bagijnenstraat; 10 jaar geleden werd duidelijk dat het Burger uit zijn jasje was gegroeid en een ingrijpende verbouwing noodzakelijk was om de toekomst te garanderen. In 2018 is om financiële redenen besloten om niet te verbouwen en in 2019 op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Dat werd na vele omzwervingen en discussies in de raad een industrieel gebouw op het Haveneiland. Een locatie waar in eerste instantie breed draagvlak voor bestond in de raad. Totdat het college van B&W bedacht dat een goedkopere oplossing mogelijk was : gebruik maken van leegstaand gemeentelijk vastgoed van de schouwburg. De variant “samen onder één dak” werd in november 2022 geboren en in de raad van 20 december 2023 dreigt de volledige coalitie (Gemeentebelang, D66, PvdA, CDA) + VVD voor deze samenvoegvariant te kiezen. Voor de popcultuur van Deventer betekent dat een historische vergissing waar we spijt van zullen krijgen.
Maak van een vastgoedprobleem geen cultuurprobleem
Het samenvoegen van het poppodium met een schouwburg is mogelijk een oplossing voor een gemeentelijk vastgoedprobleem maar zeker geen oplossing van het huisvestingsvraagstuk van het Burger. Het schouwburgprobleem staat los van het vraagstuk van het Burgerweeshuis en het is onbehoorlijk gemeentebestuur om die problemen met elkaar te vermengen. Verder is het fundamenteel wensdenken om te denken dat de huidige bezoekers van het Burger ook naar de Keizerstraat komen voor een concert. De bij de popcultuur passende sfeer is afwezig. Doordat beide voorzieningen van elkaars faciliteiten (backstage, horeca e.d.) gebruik maken en de programmering op elkaar afgestemd moet worden, zal de eigen kenmerkende identiteit verloren gaan.
Experts uit de popcultuur (waaronder de branchevereniging poppodia) waarschuwen voor een neergaande lijn, versterkt doordat artiesten door de karige faciliteiten en beperkingen in programmering het Burger voorbij zullen reizen. Directie en bestuur van het Burgerweeshuis hebben de raad laten weten geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor het samenvoegplan en willen niet verder meewerken. Desalniettemin wil de meerderheid van de raad de samenwerking opleggen en doordrukken. Dergelijke van bovenaf opgelegde samenwerkingen hebben nooit geleid tot succes.
Popcultuur vraagt een eigen eigenzinnige plek: Havenkwartier!
Deventer wil een aantrekkelijke stad zijn voor jongeren en daar past een volwaardig poppodium met bijpassende identiteit bij. Popcultuur vraagt meer dan een zaaltje om af en toe een concertje te organiseren; het vraagt een entourage die popmuziek ademt en waar makers zich veilig kunnen voelen om te experimenteren en waar jongeren de nachtcultuur kunnen ontdekken. Een ruimte tussen een schouwburgzaal en een appartementencomplex leent zich daar niet voor. Het poppodium is in een gebouw geknutseld en op de tekentafel is bedacht dat je met enkel een aparte ingang de eigen identiteit ook wel hebt gewaarborgd. Een knettergoed maar realistisch alternatief is voorhanden: een prachtige locatie in het “STIHO-pand” aan de Olafstraat; een “rauwe” plek in het Havenkwartier met voldoende ruimte waarbij tot nieuwe woningbouw op de ROTO-locatie nog voldoende afstand worden aangehouden zodat het poppodium prima kan bestaan naast de woningbouw (in tegenstelling tot de Keizerstraat waar de woningen klem naast het poppodium liggen).GroenLinks meent dan ook dat de locatie in het havengebied een uitgelezen kans is voor gebiedsontwikkeling, en deskundigen beamen dat. Het plan heeft een positief effect op de lokale economie en daarom hebben ook meer dan 100 toonaangevende ondernemers al opgeroepen om de Burgerhaven te steunen. Het is bovendien financieel haalbaar binnen de begroting (voordelen kunnen handig worden ingezet en de culturele sector met tal van andere instellingen blijft betaalbaar). Bovendien: “voor goede plannen vinden we altijd geld”, aldus een voormalig wethouder van Gemeentebelang. En dat Burgerhaven om inhoudelijke redenen een hartstikke goed plan is, daarover is iedereen het eens! (toch?)
Daarom oproep aan alle collega’s in de raad om volgende week de wethouder weer de goede kant op te sturen en tegen het voorstel te stemmen. BWH heeft al een lange weg gegaan en verkeert al 10 jaar in onzekerheid. Deventer verdient een volwaardig poppodium. Stem daarom tegen de samenvoegvariant en laat Burgerweeshuis zijn plannen in de haven afmaken!