Russische agressie

De Russische aanvalsoorlog in Oekraïne duurt nu al 9 maanden. Er zijn duizenden onschuldige doden gevallen aan Oekraïense zijde en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Een groot deel van de infrastructuur van Oekraïne is volledig verwoest. Energiecentrales, scholen, ziekenhuizen, woningen en theaters: niks is heilig voor Poetin en zijn leger. Nederland steunt Oekraïne humanitair, met hulpgoederen en ontwikkelingssteun. Daarnaast vangen we vluchtelingen op, ook in Deventer.

Wederopbouw

GroenLinks en D66 vinden dat Deventer meer kan doen voor Oekraïne. Daarom dienden de twee partijen een amendement in. Hierin maken de partijen geld vrij voor het maken van een plan van aanpak, waarin we als gemeente kijken wat we kunnen doen om Oekraïne te helpen met de wederopbouw en humanitaire hulp. Deventer zou bijvoorbeeld een bepaalde stad of regio kunnen helpen. Dit willen we in samenwerking doen met hulporganisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en bijvoorbeeld ook kerken die contacten hebben in Oekraïne. Van een aantal Oekraïense vluchtelingen die in Deventer een veilige opvangplek hebben gevonden, hebben GroenLinks en D66 vernomen dat ze positief tegenover dit voorstel staan.

Brede steun 

In de gemeenteraad van Deventer was er brede steun voor dit voorstel. Ook verantwoordelijk wethouder Walder (Internationaal, D66) toonde zich voorstander van ontwikkelingshulp van Deventer aan Oekraïne, waarbij de gemeente Deventer vooral een coördinerende en verbindende rol kan spelen tussen diverse organisaties, instellingen en personen. Gemeenteraadslid Jarno van Straaten: "Als gemeente vangen we altijd met open armen vluchtelingen op, ongeacht waar ze vandaan komen. Voor onze partijen is internationale solidariteit erg belangrijk. Daarom dienden we dit amendement in, omdat we geloven dat we meer kunnen doen voor Oekraïne." Met uitzondering van Gemeentebelang steunden alle partijen in de raad het voorstel.