Op het eerste oog zou je zeggen dat het in Nederland goed geregeld is met de emancipatie van LHBTQ+'ers. Mannen mogen met mannen trouwen, discriminatie is bij wet verboden en er zitten queer mensen in de regering. Toch zakte Nederland verder weg op een LHBTI+-mensenrechtenindex, zijn er regelmatig geweldsincidenten en is er online en in de politiek veel haat tegen bijvoorbeeld transgender mensen. Deventer is gelukkig een regenbooggemeente. We hijsen de regenboogvlag op bepaalde dagen en er is een wethouder inclusie. Toch kan de gemeente meer doen, vindt GroenLinks-raadslid Jarno van Straaten: "Als het Rijk niet met extra wetgeving en bescherming komt, doen wij dat wel als gemeente."

Bureaucratie

Het ondergaan van een geslachtsverandering is een langdurig, ingewikkeld en intensief proces. Maar ook een heel persoonlijk en emotioneel proces. Onder transgender-, non-binaire en intersekse mensen leeft vaak de behoefte om een geslachtsverandering te ondergaan, en om het geslacht dat zij ervaren ook zo bij de overheid te laten registreren. Sinds 2018 is het bovendien ook mogelijk om in de Basisregistratie Personen (BRP) naast 'M' of 'V' een 'X' te laten registeren als geslacht. Met een geslachts- of gendertransitie vallen kosten samen die niet door de zorgverzekeraar worden gedekt. Denk aan de verplichte deskundigenverklaring (€250,-) van een psycholoog, de verplichte beoordeling daarbij (€65,-), en kosten voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met daarop de juiste naam en geslacht. Die kosten zijn in de ogen van GroenLinks oneerlijk. "Mensen die zich thuis voelen in het lichaam waarin ze geboren zijn, hebben nooit kosten hoeven maken om correct geregistreerd te staan," stelt Jarno van Straaten.

Inclusief

Daarom stelden GroenLinks, D66, de SP en Deventer Sociaal voor om die kosten te vergoeden voor transgender-, non-binaire- en intersekse mensen. Jezelf kunnen zijn hoort niet gepaard te gaan met papierwerk, geregel bij de gemeente en kosten. In de nieuwe Transgenderwet wordt dan ook een einde gemaakt aan de verplichte deskundigenverklaring, maar de politieke steun voor die wet wankelt, en de behandeling ervan loopt verdere uitstel op nu het kabinet is gevallen. Daarom is het volgens de indienende partijen zo belangrijk dat we als Deventer het voortouw nemen en voor onze kwetsbare inwoners opkomen die dit zo hard nodig hebben. Met dit voorstel laat de gemeente zien dat ze seksuele- en genderminderheden respecteert, accepteert en erkent. 

Nu het voorstel is aangenomen, staat Deventer in het rijtje van Nijmegen, Groningen, Utrecht, Tilburg, Amsterdam en Rotterdam, steden die dit al eerder hebben ingevoerd. Het voorstel werd gesteund door de VVD, het CDA, Deventer Belang en de ChristenUnie. Gemeentebelang, de PvdA en D66 stemden verdeeld. DENK en DeventerNu stemden tegen. Daarmee was er een ruime meerderheid voor de motie.