Van een grote, groene en progressieve gemeente als Deventer zou je verwachten dat er niet alleen goed wordt gezorgd voor de inwoners, maar ook voor de vele duizenden dieren die in de gemeente leven. Het gemeentelijke beleid op dit gebied is echter nooit verder gekomen dan een inventariserende nota uit 2021, en sinds vorig jaar (ook op initiatief van GroenLinks) een regeling om dierenartskosten voor de laagste inkomens te vergoeden. Terwijl er op het vlak van dierenwelzijn kansen liggen.
Intrinsieke waarde
Volgens GroenLinks heeft een dier intrinsieke waarde. Een dier is voor ons geen voorwerp, maar een levend wezen dat zorg, ruimte en bescherming verdient en een essentieel onderdeel uitmaakt van onze samenleving. De overheid heeft een zorgplicht: of het nou om mensen, de natuur of dieren gaat. Daar hoort dus ook beleid bij om dieren te beschermen tegen mishandeling, honger, jacht of gevaar, en er voor te zorgen dat zij zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Nieuwe wet
Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten de mogelijkheid om allerlei beleidsterreinen die (deels) raken aan ruimtelijke onderwerpen eigen invulling te geven. Een van de manieren waarop de gemeente dat kan doen is via een Omgevingsprogramma. Zo’n programma kan over een specifiek onderwerp gaan, bijvoorbeeld dierenwelzijn. De gemeente Amersfoort laat al zien dat dat kan en dat het werkt. Die Omgevingsprogramma’s keren terug in de gemeentelijke Omgevingsvisie. Op die manier kan beleid op deelonderwerpen integraal worden meegenomen in wat de gemeente doet.
Het debat
De motie die GroenLinks samen met Deventer Sociaal indiende vroeg om het opstellen van zo’n Omgevingsprogramma Dierenwelzijn en het aanwijzen van een wethouder met Dierenwelzijn in diens takenpakket. Al snel bleek echter dat het college van Burgemeester en Wethouders hier geen zin in had: ze stelden dat het Omgevingsprogramma hier geen geschikt middel voor was, hielden vast aan de nota uit 2021 en stelden dat er veel geld nodig zou zijn voor het uitvoeren van het programma – en dat dat niet was geregeld met deze motie. De motie vroeg alleen maar om het opstellen van beleid – maar daar was het college het niet mee eens. Ook de rest van de gemeenteraad zag weinig noodzaak voor dierenwelzijnsbeleid, dat ertoe leidde dat alle partijen behalve GroenLinks en Deventer Sociaal tegen de motie stemden. Ondanks die uitslag blijft GroenLinks samen met iedereen die daar voor openstaat altijd knokken voor wat kwetsbaar is – ook voor de dieren!