Hoe zat het ook al weer?

Het “Burger” is 40 jaar geleden gestart aan de Bagijnenstraat; 10 jaar geleden werd duidelijk dat het Burger uit zijn jasje was gegroeid en een ingrijpende verbouwing noodzakelijk was om de toekomst te garanderen. In 2018 is om financiële redenen besloten om niet te verbouwen en in 2019 op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Dat werd na vele omzwervingen en discussies in de raad een industrieel gebouw op het Haveneiland. Een locatie waar in eerste instantie breed draagvlak voor bestond in de raad. Totdat het gemeentebestuur bedacht dat een goedkopere oplossing mogelijk was: gebruik maken van leegstaand gemeentelijk vastgoed van de schouwburg. Het samenvoegen van het poppodium met een schouwburg is mogelijk een oplossing voor een gemeentelijk vastgoedprobleem maar zeker geen oplossing van het huisvestingsvraagstuk van het Burger. Het schouwburgprobleem staat los van het vraagstuk van het Burgerweeshuis en het is onbehoorlijk van het gemeentebestuur om die problemen met elkaar te vermengen. Verder is het fundamenteel wensdenken om te denken dat de huidige bezoekers van het Burger ook naar de Keizerstraat komen voor een concert. Doordat beide voorzieningen van elkaars faciliteiten (backstage, horeca e.d.) gebruik maken en de programmering op elkaar afgestemd moet worden, zal de eigen kenmerkende identiteit verloren gaan. Experts uit de popcultuur (waaronder de branchevereniging poppodia) waarschuwen voor een neergaande lijn, versterkt doordat artiesten door de karige faciliteiten en beperkingen in programmering het Burger voorbij zullen reizen.

Deventer wil een aantrekkelijke stad zijn voor jongeren en daar past een volwaardig poppodium met bijpassende identiteit bij. Popcultuur vraagt meer dan een zaaltje om af en toe een concertje te organiseren; het vraagt een entourage die popmuziek ademt en waar makers zich veilig kunnen voelen om te experimenteren en waar jongeren de nachtcultuur kunnen ontdekken. Een knettergoed maar realistisch alternatief is voorhanden: een prachtige locatie in het “STIHO-pand” aan de Olafstraat; een “rauwe” plek in het Havenkwartier met voldoende ruimte waarbij tot nieuwe woningbouw op de ROTO-locatie nog voldoende afstand worden aangehouden zodat het poppodium prima kan bestaan naast de woningbouw (in tegenstelling tot de Keizerstraat waar de woningen klem naast het poppodium liggen). GroenLinks meent dan ook dat de locatie in het havengebied een uitgelezen kans is voor gebiedsontwikkeling, en deskundigen beamen dat. Het plan heeft een positief effect op de lokale economie en daarom hebben ook meer dan 100 toonaangevende ondernemers al opgeroepen om de Burgerhaven te steunen. Het is bovendien financieel haalbaar binnen de begroting.

Een teleurstellende raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering, waarbij veel (naaste) betrokkenen van het Burgerweeshuis, cultuurliefhebbers en andere geïnteresseerden zorgde voor bomvolle publieke tribunes werd het definitieve besluit, wel of geen samen-onder-een-dak, genomen. Onze fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen gaf een gloedvol betoog voor een zelfstandig Burgerweeshuis in het Havenkwartier en zette vooral duidelijk uiteen waarom het samen-onder-een-dak plan onwenselijk, onhaalbaar en onbehoorlijk is. Helaas stemden middels een hoofdelijke stemming uiteindelijk 21 raadsleden voor het collegevoorstel; 18 stemden tegen. GroenLinks heeft, samen met ChristenUnie, Deventer Sociaal, SP, Denk, Deventer Belang en DeventerNu, nog geprobeerd het ‘samen-onder-één-dak’ raadsvoorstel met twee verschillende voorstellen te amenderen.

Het eerste amendement stelde voor om voor het Burgerweeshuis in het havenkwartier te gaan en een voorstel voor de definitieve ontwerpfase hiervan in het eerste kwartaal van 2024 naar de raad te sturen. Daarnaast legde het amendement vast dat er voor Cultureel Centrum De Keizer – in samenspraak met de culturele en maatschappelijke instellingen - voor zowel voor de korte termijn als lange termijn een voorstel wordt gedaan voor het behoud van een volwaardige schouwburgfunctie en doelmatige invulling van de overige ruimten. Dit amendement, toepasselijk Popcultuur verdient z’n eigen plek genoemd, haalde het nipt niet. Naast de bovengenoemde partijen stemden ook PvdA-raadsleden Aydin, Eekhuis en Hoogenberg en D66-raadsleden Schuiling en Van Wijk voor het amendement - wat in totaal zorgde voor 19 stemmen voor. Helaas was dit niet genoeg en stemden 20 raadsleden tegen. Ook een tweede amendement die er voor zou zorgen dat het Burgerhaven achter de hand zou worden gehouden als Samen-onder-één-dak om financiële, functionele, logistieke, akoestische, organisatorische redenen niet haalbaar zou blijken, werd weggestemd (15 voor, 24 tegen). Daarnaast heeft de ChristenUnie nog geprobeerd om in ieder geval een maatschappelijke kosten en baten analyse uit te laten voeren voor de nieuwe plannen omtrent de Schouwburg, maar ook dit voorstel werd met 20 stemmen tegen en 19 stemmen voor verworpen. Voor het Burgerweeshuis en ook voor GroenLinks was de uitkomst van de avond niet zo zeer onverwacht, maar de klap daardoor niet minder hard.

Hoe nu verder? 

Ook al is ons amendement met de kleinst mogelijke meerderheid weggestemd; het is een democratisch genomen besluit. In 2024 zal duidelijk worden of de betreffende partijen elkaar weer kunnen vinden en hoe het plan verder wordt vormgegeven. Wij wachten dat met belangstelling af en de fractie gaat dit proces nauwgezet en kritisch volgen. Volgens de fractie is het ook nodig dat de gemeenteraad opnieuw kritisch naar de wijze van besluitvorming bij grote complexe projecten blijft kijken; vooral om lessen te leren voor de toekomst waardoor mogelijk dit soort teleurstellingen kunnen worden voorkomen.