Coronavirus: Deventer, zorg voor elkaar!

De maatregelen om de corona-pandemie te beheersen zijn heftig. Ook in Deventer is een onwerkelijke situatie ontstaan: scholen dicht, lege terrassen & cafés en supermarkten met lege vakken. Op 16 maart heeft de gemeenteraad besloten om ook de raadsactiviteiten, zoals werkbezoeken en raadsvergaderingen,tot in ieder geval 6 april stil te leggen. In dit bericht gaat fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen in op de situatie en wordt opgeroepen om het gezond verstand te blijven gebruiken en vooral goed voor elkaar te zorgen.

Het Covid-19 virus dat corona veroorzaakt heeft de hele wereld in een crisis gestort en de laatste week is duidelijk geworden dat ook Nederland zwaar getroffen is. Ook in Deventer zijn de eerste officiële besmettingen vastgesteld. Vanaf deze plek heel veel sterkte en beterschap. Het virus heeft een enorme impact op ieders leven. Wij zijn terecht gekomen in een periode van angst, grote zorgen en leed voor de mensen die hun naasten verliezen. Met name de ouderen en de mensen met een kwetsbare gezondheid lopen een groot risico om ernstig ziek te worden. Het vraagt van iedereen om ingrijpende maatregelen te treffen, namelijk: blijf thuis, mijd sociale contacten en volg de landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid. Niet voor één of enkele dagen maar weken, misschien wel maanden. Ook de Deventer raadsleden kregen vandaag de boodschap om in ieder geval tot 6 april thuis te blijven, want alle raadsactiviteiten en vergaderingen gaan niet door. Ongekend, maar een onvermijdbare en zeer verstandige maatregel.

Wij blijven bereikbaar
De "sluiting" tot 6 april betekent niet dat de fractieleden van GroenLinks Deventer stil gaan zitten. Wij gaan elke week (of zoveel vaker als nodig) met elkaar in vergadering via skype. Een voordeel van de digitalisering is immers dat we elkaar ook via de PC en de telefoon goed kunnen bereiken. Als je vragen, verzoeken en zorgen hebt (of ze nu over Corona gaan of iets anders) dan blijven wij normaal bereikbaar! Wij zijn en blijven immers volksvertegenwoordigers. De contactgegevens van onze raadsleden en raadsopvolgers vind je op deze website onder afdeling

Steun ondernemers, bedrijven en anderen in Deventer
De crisis zal een enorme impact hebben op de economie in Deventer. Kleine zelfstandigen, kunstenaars, bedrijven etc. maken zware tijden door. Wij roepen op tot economische solidariteit. Als gemeentelijke overheid kunnen we daar bij helpen, maar ook iedere inwoner kan lokale bedrijven blijven steunen. Iedereen kan nu ook al zijn steentje bijdragen en de lokale economie blijven ondersteunen. Zelf ben ik de komende weken helaas veroordeeld tot thuiswerken en in de gelegenheid om zelf vaker de hond uit te laten. Maar dat zou nadelige financiële gevolgen hebben voor de hondenuitlaatservice en die mag daar niet de dupe van worden. Gewoon doorbetalen dus. Ook als ik een boek nodig heb bestel ik het niet bij Bol.com of Amazon, maar bij de lokale winkelier. Kortom, laat onze Deventer bedrijven en winkeliers niet in de steek! Ook steeds meer restaurants en cafés in Deventer richten mogelijkheden in om maaltijden bij ze te bestellen en te laten bezorgen of alvast in het voren diner- en consumptiebonnen te kopen. Laten we samen ervoor gaan dat we straks weer fysiek van deze restaurants en cafés kunnen genieten. Veel kunstenaars, muzikanten, acteurs en andere creatieven, maar ook schouwburgen en poppodia worden geconfronteerd met afgelaste concerten en voorstellingen. Als je het kunt missen, overweeg dan om het geld van je kaartje niet terug te claimen. Zodat we de kans zo groot mogelijk maken dat we straks weer kunnen genieten van al dat culturele moois. 

Waanzinnige waardering
Deze crisis maakt heel erg duidelijk op welke beroepsgroepen de samenleving draait. Het zijn al die mensen die met enorme toewijding werken in de zorg, de docenten, de politie, de brandweer etc. etc. In het Deventer ziekenhuis maar ook in alle verpleeg- en verzorghuizen worden er overuren gedraaid en dankzij de passie en betrokkenheid van de zorgwerkers krijgen de zieken de zorg die nodig is. Een enorm groot applaus en diepe buiging voor deze mensen. Dank jullie wel en hou vol.

Help elkaar
In deze tijden is het belangrijk om goed voor elkaar te zorgen en wat extra naar elkaar om te kijken. Volg nauwgezet de landelijke richtlijnen en let op jezelf en op elkaar. Sommige mede-inwoners kunnen wel wat hulp gebruiken. Gelukkig ontstaan in deze crisistijd spontaan nieuwe initiatieven, zoals op facebook via Coronahulp Deventer en via de website Gewoon mensen die willen helpen. Laten we de komende tijd alle inwoners van Deventer als één team beschouwen die samenwerken en elkaar steunen om snel uit deze crisis te komen. In navolging van minister-president Rutte in zijn toespraak op 16 maart 2020 zeg ik: "Deventer, ik reken op jullie”