koen boswinkel

Koen Boswinkel

Opvolgend Raadslid

Ik mag graag kijken naar Man Bijt Hond. Even voor de mensen die dat niet kennen: het is een televisieprogramma dat zich vooral leent als uithangbord voor mensen die alles behalve gemiddeld zijn. En als ik weer eens zit te grinniken bij het zien van een man die van weggegooide wasknijpers een middeleeuws kasteel bouwt, krijg ik altijd onwijs op mijn donder van mijn vader. Koen Boswinkel, hij doet er niemand kwaad mee. Leven en laten leven.

Dat is voor mij een onwijs grote waarde. Wie ben ik om jou te veroordelen om wat je doet of om wie je bent. Wie ben ik om te zeggen dat je als man niet met een andere man mag zoenen? Wie ben ik om te zeggen dat kunstenaars luie subsidietrekkers zijn? Wie ben ik om duizenden varkens in een megastal te proppen, alleen omdat ze een lekker kontje hebben? Wie ben ik om vrouwen die seks zo leuk vinden dat ze er hun beroep van willen maken te veroordelen? Ik ben in dat opzicht helemaal niemand.

Echter, leven en laten leven betekent niet hetzelfde als: stik er maar in. Het is jouw probleem. Gelukkig is het zo dat we niet alleen op deze aarde rondbanjeren, maar dat we met ruim 7 miljard mensen zijn, waarvan zo’n 100000 mensen in Deventer wonen. Dat betekent wederzijdse rechten en plichten. Als inwoners onderling, maar ook zeker tussen gemeente en inwoners. Ik wil niet wonen in een gemeente waar raad en college geen enkele verantwoordelijkheid meer nemen en hun handen aftrekken van alles wat ik als GroenLinkser zo belangrijk vind. Ik wil niet wonen in een gemeente waar mensen aan hun lot worden over gelaten onder het mom van participeren en zelfredzaamheid. Dat iemand in het water ligt, wil nog niet zeggen dat diegene ook daadwerkelijk in staat is om te zwemmen. In plaats van een reddingsboei is de algehele tendens vanuit onze gemeente: red oe de met. Ik wil niet wonen in een gemeente waar de cultuursector alleen nog maar populaire voorstellingen naar Deventer haalt en op geen enkele manier nieuwe talenten en minder populaire voorstellingen en artiesten durft te programmeren, omdat zij door de gemeente wordt afgerekend op uitsluitend bezoekersaantallen, verkochte colaatjes en de winst onder aan de streep. Dat is laf in plaats van nieuwe deuren openend, iets waar ik de cultuursector over het algemeen onwijs om bewonder.

Ik wil wonen in een gemeente waar mensen op een ontspannen en positieve manier met elkaar omgaan. Een gemeente waar een verpleegkundige in de thuiszorg wordt afgerekend op de kwaliteit van zorg en medemenselijkheid en niet op kwantiteit van zorg, zoals zorg binnen de tijd weten te verlenen. Een gemeente waar jongeren en studenten makkelijk aan woonruimte kunnen komen, omdat de raad en college bereid zijn bestemmingsplannen aan te passen en zo nodig leegstaande kantoorpanden te kopen. En als het niet verhuurd kan worden, waarom geen atelier voor kunstenaars en andere cultuurtoppers? Een gemeente waar geluisterd wordt naar mensen waar het beleid voor wordt gemaakt. Een gemeente waar zowel grootse evenementen als kleine, authentieke voorstellingen welkom zijn. Een gemeente waar mensen dieren zien als levende wezens en niet als een product. Een gemeente waar natuur mag bestaan en waar een grote biodiversiteit vanzelfsprekend is. Een gemeente waar je hand in hand kan lopen, ook als het twee nagelgelakte vrouwenhanden zijn.

Ik wil wonen in een gemeente waar politici hun nek durven uit te steken. Politici die bereid zijn om vertrapt te worden om de weg voor anderen te plaveien. Om nu uitgelachen te worden, maar over tientallen jaren worden herinnerd als vooruitziend en creatief. Om samen met inwoners te werken aan een groenere en socialere stad. Dat is waar Deventer, met al haar prachtige mensen, bijzondere bedrijven en schitterende uitstraling en historie, om vraagt. Ik ben bereid om mijzelf de komende vier jaar als raadslid te laten vertrappen en ik hoop dat Deventernaren mij die kans willen en durven geven.