Wat moet er gebeuren?
- Een open haard, houtkachel of vuurkorf geeft warmte en gezelligheid maar kan ook zorgen voor houtstookoverlast bij de buren. In Deventer maken we spelregels voor houtstook en spreken we overlastveroorzakers aan. Als dat niet helpt, gaan we actief handhaven.
- Schone motorvoertuigen hebben geen emissies van fijnstof en stikstofoxiden. We stimuleren daarom elektrisch vervoer, zowel voor goederen als personen. Inwoners die een elektrische auto aanschaffen worden optimaal gefaciliteerd met de realisatie van laadpunten. Ook zijn er voldoende laadpunten op de openbare parkeerplaatsen.
- In en rond de Deventer binnenstad werken we met een milieuzone waarbij we vervuilende voertuigen (vervuilende vrachtauto’s, oudere auto’s, tweetaktmotoren, et cetera) buiten de woonomgeving houden.
- Doorgaande verkeerswegen worden voorzien van geluidsarme wegbedekking.
- Omdat meer asfalt tot meer autoverkeer kan leiden, zijn we extra kritisch op verdubbelen van wegstroken van doorgaande autoverkeerswegen.
- De Omgevingswet treedt op 1 juli 2022 in werking en biedt nieuwe mogelijkheden om lokaal milieubeleid in de omgevingsplannen te verankeren. Deventer gaat actief de mogelijkheden benutten om lokale normen te stellen ten aanzien van bijvoorbeeld bodem- en luchtverontreiniging en geluidhinder.
- Vuurwerk veroorzaakt veel hinder in de dagen rondom oud en nieuw. Wij willen een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren tijdens de jaarwisseling. We onderzoeken in afwachting van een landelijk verbod de mogelijkheden om per wijk / dorp een plek aan te wijzen waar (onder voorwaarden en toezicht) vuurwerk kan worden afgestoken. Een door de gemeente te organiseren centrale laser of drone show geeft de mogelijkheid om met z'n allen de jaarwisseling op een veilige manier te vieren.
- De natuurlijke nachtelijke duisternis kan voor mensen en dieren beter beschermd worden. Deventer maakt een plan van aanpak om 's nachts zo min mogelijk verlichting aan te doen en de reclameverlichting uit.
- Dwars door Deventer lopen een aantal hoogspanningskabels (onder andere in Diepenveen en langs de N348 Weg door Zuid-Salland) en deze hebben een negatieve impact op de leefomgeving. Met de huidige riante landelijke subsidiemogelijkheden brengen we deze zo spoedig mogelijk onder de grond.
- Zwerfvuil of illegaal gedumpt afval in de natuur is een grote bron van ergernis. We doen er alles aan om deze afval-asocialen op te sporen en te beboeten. We stimuleren Deventenaren om illegale afvaldumpingen te melden zodat we het ook snel kunnen opruimen.
- We bieden milieueducatieprogramma's aan op scholen. Op die manier wordt vroeg geleerd waarom het milieu beschermd moet worden; bijvoorbeeld door te vertellen hoe groot de schade is voor planten, dieren en onszelf. Kinderen hebben immers de toekomst!
- In Deventer rijden de treinen dwars door de stad. We willen meer openbaar vervoer maar tegelijkertijd moeten zo nodig maatregelen worden genomen om de overlast te beperken, bijvoorbeeld geluidschermen of extra isolatie.