Wat moet er gebeuren?

  • Inwoners krijgen een stem in het aanpakken van de klimaatcrisis. We stellen onder andere een klimaatburgerberaad van door loting geselecteerde burgers, dat een representatieve dwarsdoorsnede van de samenleving vertegenwoordigt. Het Klimaatburgerberaad doet voorstellen over klimaatbeleid gebaseerd op informatie van wetenschappers, experts en belanghebbenden.
  • Wij bezuinigen niet op natuur- en milieueducatie (NME). Indien nodig investeren wij extra hierin. Het duurzaamheidscentrum in de stadsetalage en de Ulebelt blijven een belangrijke functie vervullen.
  • Wij stimuleren en ondersteunen ondernemers en inwoners die duurzame energie opwekken en CO2-uitstoot vermijden. Wij willen een duurzaamheidsfonds waarbij de gemeente leningen aan particuliere huiseigenaren verschaft.
  • Het bestrijden van de energie-armoede (huishoudens met een te hoge energierekening ten opzichte van hun inkomen) wordt een speerpunt bij het verstrekken van duurzaamheidsleningen of subsidies.
  • Wij belonen samenwerking: collectieven en buurtbewoners die de handen ineenslaan om energie te besparen of op te wekken kunnen rekenen op extra financiële ondersteuning en begeleiding. Dit geldt ook voor bewoners-collectieven die bij gebrek aan een eigen dak voor zonnepanelen gebruik willen maken van zonne-energie die wordt opgewekt op daken van andere gebouwen, zoals scholen of wijkcentra.
  • Voor alle ‘Eerste Hulp bij Duurzaamheid’ heeft het duurzaamheidscentrum een loketfunctie. De website deventerstroomt.nl wordt geëvalueerd en versterkt.
  • Bedrijven zijn in Deventer relatief grote energiegebruikers. We helpen hen bij de verduurzaming door gerichte adviezen. Minder energieverbruik bij die bedrijven betekent ook een lagere energierekening. Niet iedereen ziet dit voordeel van investeringen om energie te besparen. Er komt daarom extra handhavingscapaciteit voor de wettelijke energiebesparingsplicht. Vergunningen worden geactualiseerd om energiebesparing af te dwingen.
  • Samen met de ondernemers pakken we energiebesparing bij het midden- en kleinbedrijf aan; meer energiezuinige apparaten en LED verlichting;  's nachts de verlichting uit en in de winter de deuren dicht. Stimuleren en verleiden is het uitgangspunt als verplichten niet kan.
  • In de winter wordt in de horeca vaak energie verspild door energieslurpende terrasverwarmers om altijd buiten te kunnen zitten. Dit vinden wij zonde: liever een dekentje – als de pandemie het toestaat – of anders gewoon een dikke trui of naar binnen. Horecaondernemers die hun terrassen niet verwarmen, krijgen van de gemeente een korting op de precariobelasting.