Motie

GroenLinks diende een motie in met drie voorstellen:
1.    Structurele ruimte voor tegenspraak bij het bestuur van het gemeentelijk warmtebedrijf.
2.    Onafhankelijke monitoring van betaalbaarheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid en maatschappelijke effecten.
3.    Een langetermijnvisie op het warmtenet vóór eind 2025.

De motie werd unaniem aangenomen. Een belangrijke stap richting een duurzaam, betrouwbaar en toekomstbestendig warmtenet in Zandweerd.

Warmtenet als duurzaam alternatief

Het warmtenet is een systeem dat huizen verwarmt via warm water uit één centrale bron, in plaats van een cv-ketel op gas in elke woning. Deelname is vrijwillig, maar woningcorporaties zijn enthousiast. De gemeente ondersteunt bewoners met huisbezoeken en uitgebreide informatie op www.warmtenetzandweerd.nl.

Zorgvuldige aanpak vanwege complexiteit

Een gemeentelijk warmtebedrijf opzetten is nieuw en complex. Daarom liet de gemeente een second opinion uitvoeren. De meeste aanbevelingen worden overgenomen, behalve het instellen van een Raad van Commissarissen. Tijdens de raadsdiscussies kwamen zorgen aan bod over kennis, capaciteit, samenwerking, voortgang en ruimte voor kritische inbreng.
De gemeenteraad koos via een amendement voor het ACM-tarief, dat gebaseerd is op werkelijke kosten en een redelijk rendement. Dit kan voor bewoners gunstiger uitpakken dan een koppeling aan de gasprijs. 

GroenLinks: kritisch én constructief

GroenLinks steunt het warmtenet als duurzaam alternatief. Ze gebruiken vaak restwarmte of hernieuwbare bronnen, wat beter is voor het milieu. Ook kunnen warmtenetten helpen om wijken sneller en gezamenlijk van het gas af te halen. Het is wel risicovol project en daarom is het belangrijk het project nauwlettend te blijven volgen. Tegenspraak organiseren is essentieel bij een project van deze omvang. Het helpt fouten te voorkomen en zorgt voor betere keuzes.