‘We praten al zo’n 10 jaar over de toekomst van het Burgerweeshuis’, aldus raadslid Koen Boswinkel. ‘Het Burgerweeshuis is een geliefde plek voor zoveel mensen: publiek en makers. We staan als Deventer voor de keuze: of een volwaardige popcultuur of het eens in de maand programmeren van een popmuzikant.’

Voor GroenLinks is die keuze helder: een volwaardige popcultuur met het Burgerweeshuis als een inspirerende broedplaats en podium geeft Deventer nu al zo veel en dat gaat alleen maar meer en beter worden op een toekomstbestendige plek. Popcultuur is veel meer dan af en toe een popmuzikant programmeren. Kunst, en dus ook popmuziek, is er niet zomaar. Muzikanten hebben een plek nodig waar ze kunnen schrijven, kunnen uitproberen, elkaar kunnen inspireren en waar ze hun publiek kunnen meenemen in hun muziek. Popcultuur betekent daarnaast zo nu en dan als je het totaal niet verwacht een uniek muzikaal moment in een spannende en uitdagende sfeer. Daar hoort een programmering bij die je dan weer verrast met een muzikant die je nog niet kende en dan weer laat gillen omdat je je favoriet, van wie je alle songs kent, weer eens live ziet. Het zorgt voor ontspanning en ontmoeting. Het Burgerweeshuis laat al jaren zien, zeker in de nauwe samenwerking met productiehuis De Nieuwe Oost, dat zij met alle beperkingen van de locatie deze taak aankan. Nu is het tijd, na 10 jaar soebatten, om door te pakken. Het Haveneiland (het Stiho-pand om precies te zijn) lijkt daarvoor een goede plek te zijn. GroenLinks steunde daarom vol overtuiging het voorstel om ons in de verkenningsfase volledig op deze locatie te gaan richten.

In de verkenningsfase zal een aantal belangrijke stappen worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een voorlopig en definitief ontwerp en het verder beheersen van de risico’s. Op basis van deze fase kan de raad over een paar maanden dan een besluit nemen over het daadwerkelijk realiseren van Het Burgerweeshuis en De Nieuwe Oost op deze plek.