Een paar weken geleden hebben enkele raadsleden van GroenLinks Deventer en GroenLinks Overijssel een tuinonttegeld. Hierbij de beelden. Een onttegelde tuin, goed voor mens, plant en dier!
Een paar weken geleden hebben enkele raadsleden van GroenLinks Deventer en GroenLinks Overijssel een tuinonttegeld. Hierbij de beelden. Een onttegelde tuin, goed voor mens, plant en dier!
Lees hieronder precies waarom en een eenvoudig stappenplan
van wat jij snel, eenvoudig en zelfs met een klein budget kunt doen.
3 redenen waarom ook jij je tuin moet "onttegelen"
- Stenen oppervlaktes houden de warmte vast. In de zomer ontstaan daardoor stedelijke ‘hitte-eilanden’. Die extra hitte bedreigt de gezondheid van mens en dier.
- De bestrating veroorzaakt wateroverlast bij regen. Normaal gesproken zakt het regenwater rustig in de bodem. Door het overvloed aan stenen gaat dit nu rechtstreeks richting riolering.
- De biodiversiteit neemt af: een versteende tuin heeft nu niets te bieden aan vogels, vlinders en andere dieren.
Onttegelstappenplan
Stap 1: Verwijder de tegels
Haal minimaal tien 30x30 tegels of vijf 60x60 tegels eruit en maak er een plantenborder van. De tegels kun je verzamelen en later wegbrengen of je zet ze rechtop zetten langs de bestaande rand waardoor je een verhoogde border krijgt.
Stap 2: Vervang zand
Haal ongeveer 20 cm wit zand eruit en vul het gat op met meer voedzame grond. Het beste kun je (biologische) tuinaarde gebruiken, 3 tot 4 zakken van 20 liter is voldoende.
Stap 3: Planten
Per vierkante meter heb je ongeveer 6 tot 8 planten nodig. Denk bij het kopen van planten aan wat je wilt. Ga je voor geur? Ga je voor bij en vlinder vriendelijk? Ga je misschien voor planten waar je mee kunt koken? En moeten het wintervaste planten zijn die meerdere keren bloeien?
Onze favorieten planten
- Kamperfoelie en/of Clematis als klimplant
- Lavendel, Rozemarijn en Bieslook
- Boerenjasmijn
- Vlinderstruik
- Bramen en aardbeien
- Ooienvaarsbek
- Ezelsoor
- Stekjes van vrienden, familie of buren :-)