Aanleiding symposium
Het mini-symposium was georganiseerd door de fractie van GroenLinks Deventer en van der Meulen gaf in zijn openingswoord aan waarom: nog te vaak delft de natuur het onderspit bij plannen en wetgeving. De natuur verliest het dikwijls van andere maatschappelijke functies. Daarnaast kan de natuur niet voor zichzelf opkomen - haar belang wordt niet structureel behartigd. Een andere aanleiding voor dit symposium was het Deventer burgerberaad klimaat. Een van de adviezen van de Klimaatraad was het aanmerken van specifieke stukken Deventer natuur als rechtspersoon.
Hoe werken rechten voor de natuur?
Vervolgens gaf dagvoorzitter Lida Zegel het woord aan den Outer. Onder toeziend oog van een kleine honderd aanwezigen gaf zij een boeiend mini-college over de geschiedenis van rechten voor de natuur. Ook ging zij in op enkele voorbeelden wereldwijd waarbij het concept rechten voor de natuur nu al wordt toegepast, bijvoorbeeld in Ecuador waar de natuur grondwettelijk is beschermd en in Spanje waar een specifiek meer is aangeduid als rechtspersoon. Den Outer betoogde dat het wettelijk verankeren van de natuur als rechtspersoon er voor zorgt dat de belangen van de natuur op de juiste manier worden meegenomen. Een mooie manier om dit te doen is bijvoorbeeld een persoon of groep aan te wijzen als wettelijk voogd voor een specifiek stuk natuur - zoals de Maori dit nu al doen op een aantal plekken in Nieuw-Zeeland - zodat zij namens de natuur kunnen meepraten. Op de website van Stichting Rechten van de Natuur, waar Den Outer directeur van is, zijn meer verhalen en voorbeelden te vinden.
Concrete voorbeelden in onze gemeente
De aanwezigen kregen in de pauze een aantal vragen mee over de voor- en nadelen van rechten voor de natuur en mogelijke concrete toepassingen in Deventer die na de pauze plenair in de zaal werden besproken. Dit leverde een mooie gesprek op, waarbij de algemene tendens was dat rechten aan de natuur geven zeker een mooie manier is om de natuur beter te beschermen. Ook werden er concrete voorbeelden genoemd van natuur in Deventer die hier mogelijkerwijs in aanmerking voor kan komen. De mogelijke entiteiten varieerden van alle bomen/natuur in Deventer tot de IJssel en haar uiterwaarden of specifieke gebieden als Worpplantsoen, Melksterweide en de groen/blauwe structuur in het buitengebied. Er is overigens in Deventer en omgeving al een mooi initiatief, Stem van de IJssel, waarin wordt bekeken hoe de IJssel een stem te geven, zodat de belangen van de rivier meewegen bij plannen die de IJssel raken. Mede-initiatiefnemer Jan Barwegen nam ook kort het woord om de aanwezigen hierover wat te vertellen. Ietwat verwant aan rechten van de natuur is het initiatief van Drinkable Rivers voor een schonere IJssel.
Hoe nu verder?
Zoals gezegd heeft het burgerberaad klimaat geadviseerd iets met rechten voor de natuur te doen in Deventer. Ook dit advies is door het gemeentebestuur overgenomen, wat betekent dat hierover een raadsvoorstel zal volgen. Daarnaast is dus ook het initiatief Stem van de IJssel gestart. Dit onderwerp komt zeker terug op de politieke agenda en GroenLinks Deventer zal zich er hard voor maken dat Rechten voor de Natuur op een of andere manier ook in het Deventer beleid een plek krijgt!
Een poëtische afsluiter
De avond eindigde met een verassing voor alle aanwezigen in de persoon van stadsdichter Martin Knaapen, die speciaal voor de gelegenheid een gedicht had geschreven en voordroeg. Het eind van zijn gedicht Tijdrechter willen we jullie niet onthouden.