peeves pvda schriftelijke vragen

Subsidie aan eetbedrijf roept veel vragen op

In de Stentor van 31 augustus 2018 is te lezen dat een bedrijf in Deventer in het kader van armoedebestrijding subsidie heeft gekregen zonder dat daar tot nu toe een prestatie voor is geleverd. Het gaat het eetbestelplatform "Peeves"; dit bedrijf zou goederen leveren aan de voedselbank. De plaatselijke voedselbank heeft echter nog niets ontvangen....

Peeves is een online bestelplatform waarbij maaltijden besteld kunnen worden en waarbij verpakte voeding (zoals een pak rijst) retour kan worden gegeven voor de voedselbank. Het college heeft in het kader van armoedebestrijding een subsidie van 25.000 euro gegeven. Het zou immers de voedselbanken kunnen voorzien van goede etenswaren. Uit het artikel blijkt echter dat er nog niets is geleverd aan de voedselbank en dat het onduidelijk is wat er aan producten in de restaurants (die werken als intermediair) staat en hoe de producten uiteindelijk bij de voedselbank terecht komen. Klanten die bestellen zijn bovendien helemaal niet verplicht om voedsel mee terug te geven wat weer de vraag oproept op welke wijze dit initiatief 100.000 euro kan opleveren voor de voedselbank. GroenLinks wil graag weten wat er met de subsidie van 25.000 euro is gedaan.

Als het klopt dat er subsidie is verstrekt aan een bedrijf dat niet volgens de gemaakte afspraken prestaties levert, dan is er alle reden om elke euro terug te vragen. Daarnaast moet duidelijk worden hoe en volgens welke regels deze subsidie-aanvraag destijds is beoordeeld. GroenLinks heeft samen met de PvdA schriftelijke vragen gesteld om opheldering te krijgen over dit probleem.