De voorgeschiedenis: In 2017 stemde de raad in met een initiatiefvoorstel van GroenLinks voor een verkennend onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden voor windenergie in Deventer. Hierna volgde een gedetailleerde windverkenning in 2020 en werden twee zoekgebieden (3 en 13) aangewezen als focusgebieden. Na vele discussies en protesten uit naastgelegen buurten werd in juni 2021 besloten om vooralsnog niets te doen met de windverkenning. In juli 2021 stemde de raad wel in met een RES-bod (Regionale Energie Strategie) van 212 GWh met een verhouding 60/40 tussen wind en zon.  Daarna volgde een lange stilte.

Het nieuwe College dat in het voorjaar 2022 startte wilde het instrument burgerberaad inzetten voor het vervolg van de discussie over de energiestrategie, maar dat haalde geen raadsmeerderheid. In het voorjaar van 2023 kwam het College met het voorstel om het gebied langs de A1 als zoekgebied voor windmolens te herbevestigen en, als eerste stap van het gebiedsproces, een toetsingskader windenergie te maken, in samenspraak met belanghebbenden. De provincie werd verzocht om geen vergunningaanvragen in behandeling te nemen voordat de gemeenteraad het gemeentelijke toetsingskader voor windinitiatieven heeft vastgesteld.

Voor de zomer maakten bewoners van Deventer massaal gebruik van het inspreekrecht, waarbij de groep “Deventer Wint” het voortouw nam. Medio juli kwam het nieuwe provinciebestuur met een aanscherping van het windbeleid waarbij ingezet werd op enkele grootschalige clusters om versnippering van windturbines te voorkomen. Voor Deventer betekende dit dat er minimaal vier windmolens in het gebied langs de A1 zouden moeten komen. Ook voor mogelijke initiatieven buiten dit gebied blijft dit de norm.

Na de zomer volgden de beeldvormende en oordeelsvormende raadstafels en woensdagavond 27 september vond de Raadsvergadering plaats. Aan het eind van de avond staakten de stemmen bij een amendement waarbij het zoekgebied iets verruimd werd zodat het aansloot bij het clustergebied dat de Provincie Overijssel hanteert. Op zich lijkt het erop dat er een meerderheid in de raad is voor de hoofdlijn van het raadsvoorstel en volgt op 11 oktober de afronding van de besluitvorming.

Wat was de insteek van GroenLinks bij dit onderwerp?

GroenLinks is uiteraard voorstander van de inzet van windenergie. Dit is noodzakelijk voor de CO2-reductie, de behoefte aan energie en spreiding van de belasting op het net.  Zogenaamde alternatieven die door insprekers naar voren gebracht werden als biogas, waterkracht en kernenergie zien wij als vormen van greenwashing, niet realistisch of niet duurzaam en/of niet wenselijk vanwege andere risico’s. De zorgen bij bewoners met betrekking tot mogelijke overlast (m.n. geluid, slagschaduw) vinden wij begrijpelijk maar hier kan ons inziens rekening mee gehouden worden door te letten op afstand, een goede stilstandregeling en maxima voor blootstelling aan slagschaduw en geluid. Via het te ontwikkelen toetsingskader en de hantering van landelijke richtlijnen moeten er waarborgen komen voor de gezondheid van bewoners. Qua zoekgebied vinden we het ruime gebied A1 prima. Qua inspraak wat betreft participatie en communicatie is het proces niet goed gegaan en vinden wij dat het College te traag is geweest met het oppakken van de verkenning m.b.t. windenergie.

GroenLinks vindt het belangrijk dat de regie verder bij onze gemeente blijft en steunde daarom niet voorstellen van enkele andere partijen om het zoekgebied te verbreden naar heel Deventer. Naar onze opvatting zou dit door de Provincie gezien worden als een onredelijke insteek en aanleiding voor de Provincie zijn om zelf het initiatief te nemen. Dat risico wilden wij niet lopen.