Ongeveer de helft van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Eén op de zeven voelt zich wel eens sterk eenzaam. De verwachting is dat eenzaamheid met de vergrijzing sterk zal stijgen, maar ook veel jongeren voelen zich eenzaam. Ook in de gemeente Deventer zijn er veel mensen eenzaam.

Wiens verantwoordelijkheid is dit eigenlijk?

Het politiek café werd afgetrapt met livemuziek van Dreamspeed met Willem Oosterwijk en een act met Berend Achenbach en Daan. Muisstil aanschouwde het publiek de act om te zien hoe lastig het is voor docenten in het onderwijs om grip te krijgen op het onderwerp. Hoe maak je het eenzaamheid bespreekbaar? Hoe treedt je in contact met de jongere waarbij je het vermoeden hebt dat er sprake is van eenzaamheid?

Maaike Ansems, Ria Mol en Sophie Herrera spraken in het eerste panel over hun persoonlijke ervaringen. Het raakte om te horen wat een eenzame periode in je leven met je kan doen. Hoe belangrijk is het dat andere er voor je zijn als je ze nodig hebt? Gelukkig bleek uit de ervaring dat na een hele donkere periode de zon ook weer kan gaan schijnen. 

Het tweede panel bestaande uit onderzoeker Erna Lammers, programma coördinator Elise Steunebrink en initiatiefnemer Tim Trooster spraken vanuit kennis en kunde over het onderwerp. Het publiek werd geprikkeld om het politieke gesprek/debat aan te gaan. Is het niet noodzakelijk om lopende projecten langdurig te financieren vanuit de gemeente als we eenzaamheid willen voorkomen? Hoe maak je wat je doet  om eenzaamheid te voorkomen meetbaar? 

Na een muzikaal intermezzo was er ruimte om hier verder over in gesprek te gaan. In het debat kwam ook aan de orde hoe de gemeenteraad en instellingen elkaar beter weten te vinden, wat beide partijen bleken te ambiëren? Bij wie ligt hiervoor het initiatief? De middag werd afgesloten met muziek en er werd nog even nagepraat. 

De Europese verkiezingen komen eraan. Hoe interessant is het om in debat te gaan met Europarlementariërs? Kom meepraten over Europa in het volgende open politiek café op 18 mei?