GroenLinks wil meer transparantie over verkeerstelling

Sinds kort staan op dertien plekken in en rond de Deventer binnenstad camera’s. De gemeentelijk woordvoerder liet de Stentor weten dat deze camera’s tijdelijk geplaatst zijn om gemotoriseerd verkeer te tellen: ‘Op basis van de kentekens van de op camerabeelden vastgelegde voertuigen probeert Deventer in kaart te brengen wat de uitstoot is van het stadsverkeer. Uiteindelijk is de gedachte daar achter dat het 'groener’ en schoner moet in de Deventer binnenstad.’ GroenLinks vindt ook dat het stadsverkeer schoner moet, maar vraagt zich af of camera’s hiervoor het juiste instrument is.

In het belang van zo min mogelijk luchtverontreiniging, geluidsoverlast en verkeershinder willen we  een minimum aan auto's in een gezonde binnenstad. Bevoorrading van winkels kan het beste met emissieloze en geluidsarme elektrische busjes vanaf een overslagpunt aan de rand van de stad. Raadslid Tjeerd van der Meulen: "Het is wellicht handig om te weten hoeveel auto's en busjes nu in de binnenstad rijden maar waarom met kostbare camera's? Er zijn andere methoden om hier achter te komen maar nog veel belangrijker is om daadwerkelijk stappen te ondernemen om snel over te schakelen op duurzame en fossielvrije stadsdistributie. Daar zijn geen tellingen voor nodig."   

Tjeerd van der Meulen en Anne van der Meer hebben vragen gesteld over het doel van de verkeerstelling de wijze waarop het is uitgevoerd. Raadslid Anne van der Meer: "Een camera registreert meer dan alleen auto’s en busjes, maar ook mensen. Voor de bewaking van de privacy gelden strikte regels en ik vraag mij af of die hier goed zijn gevolgd." We willen weten of de telcamera’s wel goed passen binnen de kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en meer transparantie over hoe de verkregen data verwerkt zal worden.