In december 2017 ging de gemeenteraad akkoord met het Deventer Open Innovatie Center (DOIC): Akzo zou er het meest fantastische innovatieve high tech-innovatiecenter in de hoogreactieve chemie ontwikkelen, en dit zou een waanzinnige werkgelegenheid opleveren voor Deventer. Kortom: een banenmachine! De gemeente Deventer moest dan wel voor miljoenen euro's de door de chemiereus verontreinigde grond aankopen. GroenLinks Deventer vond toen al het een sprookje en zeer onverstandig besluit en stemde tegen. In 2021 bleek het project geflopt; het aantal banen was op één hand (eigenlijk twee vingers) te tellen, de gebouwen staan leeg en het terrein is verwaarloosd.

Bodemverontreiniging

De gemeente heeft tot nu toe meer dan 500.000 euro besteed aan het project, zo bleek uit de beantwoording van technische vragen. Nouryon (de opvolger van Akzo) ziet ook niets meer in ontwikkeling en stopt. Het meest slimme beluit zou volgens GroenLinks zijn om de grond terug te verkopen aan Nouryon maar de meerderheid van de gemeenteraad wilde doorgaan met het project Science Park. In de nu gekozen oplossing wordt de verontreinigde grond doorverkocht aan de provincie die een nieuw plannetje gaat maken.  Er is natuurlijk niets tegen de ontwikkeling van dit bedrijventerrein maar waarom met belastinggeld? De zwaar verontreinigde grond kan volgens ons terugverkocht worden aan Nouryon en de gemeente kan van Nouryon eisen dat het wordt ontwikkeld voor gewenste bedrijvigheid en bijvoorbeeld distributiecentra en woonboulevards uitsluiten.

Risico's 

Nu ontstaat er wederom een risicovol project van gemeenschapsgeld. Voordat dit soort stappen zouden worden gezet zou eerst grondig geëvalueerd moeten worden wat er is misgegaan en waarom het Science Park is geflopt tot sprookjespark. GroenLinks staat positief tegenover het ontwikkelen van dit gebied voor hoogwaardige duurzame bedrijvigheid maar wil een zorgvuldig proces volgen waarbij pas na een grondige evaluatie kan worden beoordeeld welke rol de gemeente kan spelen.