GroenLinks heeft zich samen met Gemeentebelang steeds ingespannen om de afsluiting van de nu nog onbeveiligde spoorwegovergangen (spoorweg Deventer- Zwolle) te voorkomen. Deze twee overgangen maken onderdeel uit van populaire wandelommetjes tussen het dorp en de bossen van Nieuw Rande. Helaas heeft de gemeente dit maar ten dele in de hand omdat ProRail en het Ministerie van Infrastructuur stringent beleid hebben om onbeveiligde overgangen te beveiligen of op te heffen. In oktober 2021 is er een besluit gevallen: de zuidelijke overgang zal beveiligd worden. De noordelijke overgang – op dit moment alleen toegankelijk voor voetgangers nadat klaphekken worden gepasseerd – zal definitief worden afgesloten. Daarmee vervalt een favoriet wandelommetje in de omgeving van Diepenveen. Vanuit het dorp was landgoed Nieuw Rande via de noordelijke overgang makkelijk bereikbaar en het populaire rondje gaat daarmee verloren. Het alternatief is een omweg via de verharde Sallandsweg waar voetgangers de weg moeten delen met auto's, fietsers en brommers. Bovendien wordt de route circa 1,5 kilometer langer, met name voor de minder mobiele mens kan dit een hindernis zijn om een wandelrondje te gaan maken.

Alternatief

GroenLinks betreurt het dat de noordelijke overgang wordt afgesloten. Er zijn nooit ongelukken gebeurd en de klaphekken voor wandelaars werken doeltreffend. Anderzijds  is er ook begrip voor het veiligheidsbeleid van ProRail en de beperkte invloed van de gemeente om daarin bij te sturen. De gemeente kan echter wel sturen in redelijke alternatieven voor het beperkt houden van de omloopafstand. De meest logische route zou zijn een nieuw wandelpad parallel aan de westzijde van het spoor. Op dit moment is dit in agrarisch gebruik en omdat het pad uitsluitend voor voetgangers wordt gebruikt valt het ruimteverlies mee. GroenLinks en Gemeentebelang willen dat dit alternatief wordt onderzocht. Daarvoor dienen we woensdag 26 januari een motie in.

Informeren

In Diepenveen was er bij de eerste plannen voor de spoorwegsluiting veel bezorgdheid en ongerustheid. De partijen willen ook dat de inwoners tijdig worden geïnformeerd over de aanstaande ingrepen in het buitengebied, zeker omdat dit in het najaar van 2022 al op de planning staat.