Het tuintegelteam komt naar je toe!

GroenLinks onttegelt tuin

Steeds meer mensen willen af van hun volledig betegelde tuin. Snikheet in de zomer, wateroverlast al bij het kleinste regenbuitje en telkens weer die groene aanslag verwijderen. Door die verstening is ook de 'natuurlijke' leefomgeving van stadsdieren, zoals vogels, vlinders, vleermuizen, bijen en egels, in rap tempo afgenomen. GroenLinks Deventer vindt dat de natuur wel wat hulp kan gebruiken en helpt elk jaar een inwoner van Deventer bij het onttegelen van een tuin.

Ook dit jaar ontving de fractie vele inzendingen en was het weer lastig kiezen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een volledig versteende stadstuin op de Zandweerd. Op 3 juni 2017 heeft het onttegelteam enkele vierkante meters omgetoverd tot een groen bloemenparadijs en zijn enkele kasten voor vlinders, vogels en insecten opgehangen. Het onttegelteam: 'elke vierkante meter groen is winst voor vogels en insecten. En geef toe: het is toch veel fijner te ontspannen in een groene tuin, bij het geluid van de vogeltjes en het gezoem van de bijtjes. 

De lente is volop bezig en Deventer kan weer massaal lekker buiten in de tuin zitten. Helaas hebben veel inwoners in het verleden gekozen voor een vrijwel geheel betegelde tuin uit angst voor rommel of veel onderhoud. Maar … betegelde tuinen zijn niet goed voor natuur en milieu. Al die versteende tuinen leiden namelijk tot:

- de overbelasting van het riool tijdens hevige regenbuien omdat het regenwater de grond niet kan intrekken;

- de opwarming van de stad; stenen houden de warmte lang vast terwijl groen verkoelt;

- afname van de stadsnatuur: vogels, zoogdieren (bijvoorbeeld egels) en insecten (bijvoorbeeld bijen en vlinders) hebben niets te zoeken in een betegelde tuin!

GroenLinks Deventer wenst dat alle tuinen één ecologische verbindingszone vormen voor vogels en insecten en wil verstening tegengaan. De angst voor veel onderhoud is vaak niet terecht: ook met vrij simpele middelen is het niet moeilijk om een fijne groene en bloeiende tuin aan te leggen en te onderhouden. Iedere vierkante meter draagt bij aan een beter stadsklimaat. GroenLinks roept de Deventenaren daarom op om hun eigen tuin te vergroenen. "Het is weinig werk en je tuin knapt er van op. Bij de gespecialiseerde tuincentra zijn voldoende deskundigen om goed advies te geven."