Welkom in De Hip. Wouter en Paul staan klaar op het podium om hun muzikale talenten met het publiek te delen. De krukken voor het panelleden worden klaargezet, de gordijnen gaan dicht om het tegenlicht te weren. Hans van der Deure, gespreksleider opent goed voorbereid het panelgesprek.

Esther Klaassen brengt voorbeelden in om te zorgen dat mensen in de Zandweerd vanuit verbinding op een leuke manier verduurzamen. Verduurzamen hoeft niet duur te zijn. René Korenromp legt uit wat de energie coöperatie doet en wat mogelijkheden zijn vanuit financiële participatie. Is participatie mogelijk als je weinig te besteden hebt? Een mooi voorbeeld komt op een later moment uit het publiek, waarbij de samenleving profiteert van de opbrengt van groene energie (zie ook de website cooperatiegoed.nl).

Er heerst over het algemeen tevredenheid over de gemeente Deventer. Rob de Geest vindt dat de gemeente een actieve rol heeft als het gaat om duurzaamheid en armoede. Mensen die niet rond kunnen komen hebben ondersteuning nodig van de gemeente Deventer. Allerlei maatregelen zijn al genomen. Vanuit het publiek wordt het onderwerp bomenkap ingebracht. Dit wordt weer snel afgekapt; tijd voor muziek en een korte pauze.

De beurt is aan het publiek. De stelling “De gemeente moet projectontwikkelaars dwingen om duurzaam te bouwen, ook als woningen daardoor duurder worden”, roept een reactie op bij een jongere. Schaarste aan betaalbare woningen moet eerst worden opgelost. Er volgen meer stellingen waarop de discussie wat los komt. In het publiek aanwezig Tweede Kamerlid van GL-PvdA, Elke Slagt zorgt voor inhoudelijke inbreng. Gezondheid wordt gelinkt aan verduurzamen (bijv. vocht geeft schimmels en daardoor lichamelijk klachten).  De muzikanten spelen nog even door.

De organisatie van de kennisgroep sociaal domein GL/PvdA vond het een geslaagde 1e keer, met inspiratie voor de volgende keer, wat zal zijn op zaterdagmiddag 16 maart. Zet deze datum dus maar alvast in de agenda!