Het plan voor een foodhal in de Grote Synagoge aan de Golstraat heeft afgelopen weken geleid tot veel commotie. De fractie van GroenLinks is daarom met verschillende partijen het gesprek aangegaan.
Door Anne van der Meer en Lucas Brinkhuis
Het plan voor een foodhal in de Grote Synagoge aan de Golstraat heeft afgelopen weken geleid tot veel commotie. De fractie van GroenLinks is daarom met verschillende partijen het gesprek aangegaan.
Door Anne van der Meer en Lucas Brinkhuis
De synagoge is eerder dit jaar verkocht door de 3Gkerk aan vastgoedondernemer Carlus Lenferink. Zijn zakenpartner horeca-ondernemer Ayhan Sahin heeft bij de gemeente het verzoek ingediend om de maatschappelijke bestemming te wijzigen in het horecabestemming. De ingediende aanvraag is niet compleet en kan daardoor op dit moment niet beoordeeld worden. Het college zal de aanvraag in ieder geval zorgvuldig beoordelen. GroenLinks heeft in 2017 tegen de uitbreiding van horeca op de Brink gestemd – er is immers al vrij veel horeca in de binnenstad – en een horecabestemming voor de synagoge is zeker niet onze eerste keuze.
Het rijksmonumentale gebouw is echter wel hard toe aan grondig onderhoud. De historische kenmerken moeten hierbij behouden blijven. Dat er een bestemming moet komen die ook rendabel is, is begrijpelijk. Na de verkoop aan een commerciële partij gaat de gemeente niet meer over het gebruik van het pand en heeft het beperkte mogelijkheden om dit af te dwingen, maar het zou natuurlijk de voorkeur hebben dat de joodse gemeenschap en het Etty Hillesum Centrum ook in de toekomst gebruik kunnen maken van de synagoge. Het zou goed zijn als de betrokken partijen aan tafel gaan zitten om samen tot een toekomstbestendig plan te komen. De gemeente is bij uitstek een partij die hierbij verbindingen kan leggen. Daarom wil GroenLinks – samen met de ChristenUnie – het college oproepen om actief te bemiddelen met en tussen alle betrokken partijen.
De synagoge maakt deel uit van de Deventer geschiedenis. In 1941 sloeg de NSB deze synagoge van binnen kort en klein. Vierhonderd Joden uit de stad overleefden de oorlog niet, de overgeblevenen vertrokken vaak naar Israël en Amsterdam. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis wordt verteld tijdens rondleidingen en scholenontvangst. Tijdens een bezoek aan een historisch gebouw gaat de geschiedenis meer leven dan alleen erover lezen in de geschiedenisboeken. Deze week herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Laten we ook de geschiedenis van de synagoge gedenken.
Het NTR radioprogramma Kwesties besteedde zondagavond 29 april aandacht aan de toekomstplannen voor de synagoge.
Voor filmpje zie -> https://www.facebook.com/kwesties/