In februari-maart bespraken we in de gemeenteraad de nieuwe energievisie. In de nieuwe energievisie worden de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs en het landelijke klimaatakkoord naar Deventer vertaald. In het Coalitie-akkoord werd helaas eerder al de ambitie klimaatneutraal in 2030 losgelaten. Deventer sluit nu aan bij de landelijke wetgeving waarin uitgegaan wordt van 55% CO2-reductie in 2030 en energieneutraal in 2050. In het uitvoeringsprogramma 2024-2026 wordt weergegeven welke maatregelen op korte termijn gedaan worden. We weten over drie maanden of deze maatregelen voldoende zijn en zo niet worden ze bijgesteld. De energietransitie richt zich niet uitsluitend op CO2-reductie, maar ook op het robuust en weerbaar maken van ons energiesysteem. De netcongestie is ook voor Deventer een groot probleem.

 

In de raadsdiscussie heeft GroenLinks vooral aandacht gevraagd voor de problematiek van mestvergisting, de ambitie om van energie-neutraal-bouwen (ENG) uit te gaan, meer inzet op wind en de ondersteuning van lokale windinitiatieven en lokaal eigenaarschap van minstens 50%. Daarnaast spraken we over strenger toezicht op bedrijven die zich niet houden aan de wetgeving met betrekking tot energiebesparing, het invoeren van een klimaatparagraaf bij beleid en de verwerking van de uitkomsten van het lopende burgerberaad over het klimaat.

 

Wethouder van Essen zegde toe strakker te gaan sturen op toezicht op bedrijven en bij beleidsnota’s met klimaatgevolgen een paragraaf “beoogd maatschappelijk resultaat” op te nemen waar aandacht besteed wordt aan het klimaat. Grote projecten op het gebied van mestvergisting worden voorgelegd aan de Raad. Onze ambitie om vast te houden aan de ambitie ENG bij nieuwbouw kreeg helaas onvoldoende steun. De Motie (raadsinformatie.nl) ingediend door GroenLinks, D66 en de PvdA met betrekking tot lokaal eigenaarschap behaalde wel een meerderheid. Daarnaast steunden wij een Motie (raadsinformatie.nl) van Deventer Belang om de haalbaarheid te onderzoeken van herverdeling van capaciteit binnen de gemeentegrenzen en het Enexisgebied en inzet op proactievere facilitering van initiatieven voor nieuwe aansluitingen.

 

GroenLinks stemde in met de Deventer energievisie (raadsinformatie.nl), ook al gaan onze ambities verder, vanwege de proactieve insteek, de integrale benadering en de hoofddoelen als duurzaamheid, en rechtvaardigheid. Natuurlijk zal GroenLinks altijd mogelijkheden die er zijn om Deventer duurzamer te maken blijven aangrijpen. We weten dat het soms beter en sneller kan en deze energievisie verandert niets aan ons commitment om met voorstellen en initiatieven te komen die een groener Deventer dichterbij brengen.