Bij de besluitvorming in de raadsvergadering sprak de woordvoerder van GroenLinks, Jan-Auwke Diepenhorst, de volgende tekst uit:
“Onze fractie is onder de indruk van de vele en emotionele inspraakreacties. Het is duidelijk dat het proces niet goed gelopen is. Bij het eerder afblazen van het plan in 2021 heeft het college en de raad een nieuw open proces beloofd. Het college heeft het op de lange baan geschoven en nu zitten we met veel onvrede. Maar ook wij als raad hebben het college niet scherp gehouden.
De nu ontstane situatie maakt dat we een belangenafweging moeten maken. Enerzijds de belangen van duurzame energie-opwek & de klimaatdoelstellingen, anderzijds de belangen van de omwonenden en de zorgen die er bestaan. Voor ons speelt in de afweging een belangrijke rol dat de overheid gehouden is aan de normen voor milieu, natuur en gezondheid en dat ten behoeve van de nieuwe normstelling (nu nog in concept) uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gedaan. In het vervolg zal steeds beoordeeld moeten worden of wordt voldaan aan deze nieuwe normen. Ook is er sprake van een milieueffectrapportage en een omgevingsraad. Dat geeft vertrouwen. We beslissen nu ook niet dat er windturbines van 280 meter hoog komen (interactieve kaart laat ook zien dat dit theoretisch alleen in 54 kan). Laten we discussies niet door elkaar laten lopen. Dit alles maakt dat we voorstander zijn van het maken van afspraken met de provincie, ook om te voorkomen dat de provincie vrij spel krijgt. Wij vinden verder dat het College pro-actiever moet handelen en we vinden dat gebieden 50-52 toegevoegd moeten worden aan de programmeringsafspraken om op die manier de windmolens te spreiden over een groter gebied en niet alleen in 47/54. Dat verlaagt de druk op deze gebieden. Niet alle 140 gigawatt hoeft dan gerealiseerd te worden in 47/54.
Bij de gebieden 50-52 gaat het om gebieden met minder bewoners en het voldoet meer aan de insteek van een lijnopstelling langs de A1. Onze motie haakt hierop in.”
Onze motie werd helaas slechts gesteund door D66, ChristenUnie, DENK en de SP. Wij steunden een motie van “Deventer Sociaal” over nauwe betrokkenheid van het College bij de verdere uitwerking en het waarborgen van een goede participatie van belanghebbenden. De motie van D66, Gemeentebelang en het CDA over het meenemen van Gezondheidsaspecten bij de verdere implementatie kreeg eveneens onze steun.
In de komende tijd gaan we zien welke bedrijven belangstelling hebben om een windmolenproject te starten. Initiatiefnemers kunnen dit tot begin januari 2025 kenbaar maken.