Corona-mijmeringen deel V: keuzes maken

Het is een bizarre tijd als gevolg van de wereldwijde coronacrisis: scholen zijn dicht, restaurants en cafés tuigen in allerijl een bezorgservice op en mensen worden opgeroepen om vooral thuis te blijven. Om nog maar te zwijgen van de mensen die het virus onder de leden hebben en keihard knokken voor hun herstel; daarbij geholpen waar het kan door die fantastische mensen die in de zorg werkzaam zijn. Ook de werkzaamheden van de gemeenteraad liggen praktisch stil of moeten op andere manieren. Raadsvergaderingen gaan niet door zoals gebruikelijk, werkbezoeken zijn afgezegd en fractievergaderingen vinden plaats via Skype. Het dagelijks leven staat op zijn kop. Het is daarom goed om af en toe even stil te staan en om ons heen te kijken: de GroenLinks-fractie doet dat de komende weken met de corona-mijmeringen. Daarin geeft iedere week een fractielid een persoonlijke kijk op de coronacrisis. Vandaag opnieuw: raadslid Lida Zegel-van Tiel.

Er staat al maanden een begin van een blog op mijn laptop getiteld; ''keuzes maken''. Het onderwerp was gebaseerd op keuzes die in de politiek gemaakt worden. Wat kiezen we wel of niet en waarom? Waarom stem je voor of juist tegen een voorstel. Misschien maak ik die blog ooit nog af, in de hoop dat je van buitenaf ook anders kan gaan kijken naar keuzes die we normaal gesproken al moeten maken in de gemeenteraad. Deze blog, die ik nu van dat stuk heb gemaakt, gaat ook over te maken keuzes … maar nu over het doorgaan van de gemeenteraad in deze bijzondere tijden.

Elke dag maken we keuzes. Normaal hadden we genoeg keuzes die we konden maken. Nu met de coronacrisis blijken sommige keuzes niet meer mogelijk. Zo kunnen we mensen die in instellingen verblijven niet meer bezoeken en blijven we allemaal zo veel mogelijk thuis. Die keuzes zijn voor ons gemaakt. Dit zijn keuzes die voor ons zijn gemaakt door de regering en geldend voor het hele land.  Begin maart was alles nog vreemd, nieuw en onwennig zoals geen handen schudden. En het werd alleen maar meer toen het virus dichterbij kwam…

Nu zijn we een aantal weken verder. Er is veel gebeurd ondertussen. Iedereen heeft zo zijn verhalen, emoties en belevenissen. De gemeenteraad is niet meer fysiek bij elkaar geweest als groot geheel. Ook de kleinere vergaderingen, ontmoetingen en werkbezoeken zijn gestopt. De raad is voorzichtig weer begonnen met vergaderen. De hamerraad is nu twee keer in een kleinere samenstelling bij elkaar geweest. Hier zijn ook live beelden van uitgezonden en nog terug te zien. Er is een openbare Skype vergadering over de tuinen van Zandweerd geweest die live te volgen was, en ook terug te kijken is.

Bij de gemeenteraad wordt het ook steeds duidelijker  dat we niet kunnen blijven uitstellen tot we weer “normaal” kunnen doen wat we deden. Het “nieuwe normaal” moet zijn plaats gaan vinden en ook daar zijn weer keuzes voor nodig. Deze week zei iemand nog: “Je hebt zwarte of witte keuzes. Die zijn duidelijk, maar er zijn ook keuzes waar er tussen zwart en wit heel veel schakeringen zitten.”. Over die schakeringen moeten keuzes gemaakt worden. We zullen als gemeenteraad ook wel verder moeten. Als we meer vooruit schuiven lijkt het ook steeds lastiger te gaan worden om alles te kunnen bespreken. Er zijn zo veel onderwerpen die de aandacht vragen. Tegelijk weten we ook dat er onderwerpen gaan komen die veel van onze tijd en aandacht gaan vragen.

Met de komst van corona stond onze wereld even stil, maar ondertussen draaide deze ook keihard door. Vanuit de stilstand zullen we weer in beweging moeten komen en dat kan op heel veel verschillende manieren. Hopelijk vinden we voor de gemeenteraad de beste manieren om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen. Lastig zal het zeker gaan worden. Lastige keuzes waar ook iedereen aan zal moeten wennen. En net als de regering die keuzes maakt, maakt ook de gemeenteraad keuzes. Bij de regering denken veel mensen mee en ook bij de gemeenteraad werkt dat zo. Adviezen, keuzes en maatregelen; ik hoop van harte dat we hier allemaal sterker uitkomen. En als jij je afvraagt waarom sommige keuzes gemaakt moeten worden en hoe tot een keuze gekomen is? Vragen mag altijd! Het is fijn om met elkaar in gesprek te blijven. Ook nu!