Slimme duurzaamheid: Geluidswal met zonnepanelen langs de A1

Langs de A1 ter hoogte van Bathmen zal in verband met de verbreding van de A1 een geluidswal worden aangelegd. GroenLinks en D66 vinden deze gunstig gelegen kilometerlange geluidswal de perfecte plek voor de aanleg van een zonnecentrale. De geluidswal ligt op het zuiden en dus gunstig voor zonnepanelen. Helaas vindt de provincie Overijssel het belangrijk om een aantrekkelijke bijzondere snelweg te realiseren en daar horen zonnepanelen niet bij. De fracties van GroenLinks en D66 hebben vandaag opheldering gevraagd bij het college. Fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen: " Het is natuurlijk flauwekul dat automobilisten die met 130 km/h over de snelweg razen, de landschappelijke kwaliteiten met een "venster" op Bathmen superbelangrijk vinden en zich ergeren aan een geluidswal met zonnepanelen. Idioot om juist op deze plek niet de geweldige kansen van zonnepanelen te zien." 

 

De bewoners van Bathmen hebben zich met succes hard gemaakt voor de aanleg van een geluidswal om geluidsoverlast na de verbreding van de A1 te beperken. Zowel de provincie Overijssel als de gemeente Deventer staan positief tegenover de aanleg en zijn bereid daar aan mee te betalen. De fracties van GroenLinks en D66 vinden dat er twee vliegen in 1 klap kunnen worden gevangen: de geluidwal ligt perfect op het zuiden en kan tevens dienst doen als zonnecentrale. De provincie Overijssel hecht echter aan de "parkway"gedachte; een snelweg moet bijzonder zijn en uitzicht bieden op het bijzondere landschap. Een geluidswal met zonnepanelen past daar kennelijk niet bij. Beide fracties hebben zich verbaasd over de recente beantwoording van de vragen door het college van gedeputeerde staten nadat vragen waren gesteld door de provinciale fracties. Tevens zijn zij verrast door het gegeven dat Deventer kennelijk al heeft ingestemd met een geluidswal zonder zonnepanelen terwijl onlangs nog is beloofd om dit idee te bespreken met de provincie. Jan Schuring en Tjeerd van der Meulen: "een geluidwal benutten voor zonne-energie is een typisch voorbeeld van slim dubbelgebruik. Landbouwgrond hoeft niet te worden benut. Het is een gemiste kans als we alleen een geluidswal aanleggen zonder dubbelgebruik, alleen maar omdat zonnepanelen niet in een zogenaamde parkwaygedachte passen." De fracties hebben uitleg gevraagd van het college met schriftelijke vragen (zie hierna). Ze wensen dat het college deze kwestie serieus oppakt.

Van der Meulen: "Allemaal leuk en aardig die Parkwaygedachte, maar Deventer wil in 2030 energieneutraal zijn. Wat is er nu mooier om langs een zonnecentrale de CleanTechregio Deventer binnen te rijden?"