Geen wegwerpbekers maar statiegeldbekers

GroenLinks wil dat Deventer een duurzame evenementenstad wordt zonder wegwerpplastic op festivals.

Binnenkort start het evenementenseizoen weer. De prachtige evenementen van Deventer hebben één keerzijde: na het evenement blijft er vaak veel plasticafval achter op pleinen of velden en een deel verdwijnt in natuur en milieu. De fractie van GroenLinks vindt dit een doorn in het oog en vraagt het college om actie. De gevolgen van plastic afval zijn op grotere schaal zichtbaar in de plastic soup: een oceaan vol met plasticafval dat het zeeleven verstikt. GroenLinks vindt dat het nodig is om de "single-use plastics" (bekers, borden, bestek, rietjes e.d) op  evenementen geleidelijk uit te bannen zodat in 2021 alle evenementen vrij zijn van wegwerpplastic. De gemeente moet de komende jaren samen met de organisatoren van evenementen aan de slag om te verduurzamen. Raadslid Tjeerd van der Meulen: "om het milieu te sparen zijn er voldoende milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerpplastic, bijvoorbeeld statiegeldbekers die je de hele avond opnieuw kunt vullen. Geen rommel op straat en in de natuur.  "    

Plastic soup is een term die we de afgelopen tijd steeds vaker horen. Via het land komen er jaarlijks tonnen afval terecht in de zee. Het plastic wordt niet verteerd, maar het worden steeds kleinere stukjes plastic. Daarmee wordt het ook steeds schadelijker voor de vegetatie. Ook in onze gemeente hebben we naast het zwerfvuil last van wegwerpplastic: na een evenement zoals Deventer op Stelten of het Stadsfestival blijven plastic borden en bekers vertrapt op de grond achter en verwaaien in de omgeving. Steeds meer evenementen en festivals in Europa vergroenen door uitsluitend te werken met meermalig bruikbaar servies of milieuvriendelijke varianten. GroenLinks vraagt van het college om de komende twee jaar actief met alle organisatoren te zoeken naar alternatieven voor wegwerpplastic. Als dit succesvol verloopt zijn de evenementen vanaf 2021 volledig wegwerpplasticvrij.  

De motie wordt aanstaande woensdag in de gemeenteraad besproken. De motie is mede-ingediend door PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, DeventerSociaal en DeventerNu.