Duurzaamheid in de etalage

In de stadsetalage van het stadhuis zal de komende jaren een duurzaamheidscentrum worden ingericht. In dit centrum kunnen de inwoners van Deventer informatie ontvangen over het verduurzamen van hun woning of bedrijf. De gemeenteraad besloot daartoe op 7 november 2018 op initiatief van GroenLinks en met ondersteuning van D66, PvdA, Gemeentebelang, CDA, ChristenUnie, DENK en DeventerNu. Fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen: "de komende jaren gaan we vaart maken om Deventer energieneutraal te maken en hierbij hebben we iedereen nodig. Mensen die wel willen maar niet weten hoe ze duurzamer en milieuvriendelijker kunnen leven, zijn vanaf 2019 welkom in de stadsetalage bij het stadhuis!".

Deventer kan in haar eentje de wereldwijde klimaatverandering niet tegengaan maar de gemeente neemt wel de verantwoordelijkheid om haar steentje bij te dragen. In 2019 wordt de stadsetalage van het stadhuis aan het Grote Kerkhof de centrale plek om alle informatie op het gebied van duurzaamheid te vinden. Vragen als: hoe kan ik mijn huis beter isoleren?, is mijn pand geschikt voor zonnepanelen?, hoe werkt een warmtepomp?, kan ik mijn tuin klimaatbestendig inrichten en wat kost het eigenlijk allemaal? kunnen in het duurzaamheidscentrum beantwoord worden. In de ruimte bij het stadhuis zullen bedrijven, organisaties en instellingen voorlichting en duidelijke hulp bieden. De komende tijd zal duidelijk worden hoe e.e.a. wordt ingevuld. De komende jaren krijgt duurzaamheid een superbelangrijke plek in het beleid van de gemeente en hierbij wordt het stadhuis zelf het zichtbare middelpunt.

Het duurzaamheidscentrum was reeds opgenomen in het coalitieakkoord "met lef en liefde" maar in de begroting 2019 was het centrum tijdelijk geworden. Het voorstel om structureel een duurzaamheidscentrum in te richten is met een ruime meerderheid aangenomen. Van der Meulen: "alle partijen onderschrijven het belang van duurzaamheid en dat we de Deventenaren hierbij moeten ontzorgen." Het duurzaamheidscentrum opent in 2019.