deventer studentenstad

Deventer Studentenstad?

Deventer staat niet bekend als een echte studentenstad. Toch studeren er in de gemeente heel wat HBO studenten en heeft Deventer een lange geschiedenis in het hoger onderwijs.

Old School
Deventer is een van vijf oudste steden van Nederland. In de Middeleeuwen had Deventer al een ‘kapittelschool’. Hier was het onderwijs vooral gericht op de voorbereiding op een kerkelijk ambt of een politieke loopbaan. De school had een goede reputatie en rijke burgers uit alle windstreken stuurden hun zonen naar Deventer voor goed onderwijs. Twee van de bekendste leerlingen waren Desiderius Erasmus uit Rotterdam, die uitgroeide tot een beroemd geleerde en Adriaan Floriszoon Boeyens, later Paus Adrianus VI, de enige Nederlandse Paus die we ooit hebben gehad.
In 1630 werd het Athenaeum Illustre opgericht. Hiermee ontstond er in Deventer een echte stadshogeschool met een regionale uitstraling. De studenten konden hun onderzoek doen in de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland. En nog steeds kun je in de Middeleeuwse panden waarin de Athenaeumbibliotheek is gevestigd rustige studieplekjes vinden om te blokken voor je tentamen.

Saxion
En nu wordt in Deventer het hoger beroepsonderwijs aangeboden door Saxion. Met locaties in Deventer, Enschede en Apeldoorn is Saxion één van de grootste hogescholen in Oost-Nederland. Ruim 7.700 studenten hadden zich in 2016/2017 voor een studie in Deventer aangemeld. Hiervan wonen 2.394 studenten in de stad. De recente terugloop van uitwonende studenten heeft te maken met de toename van de studiekosten. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 blijven meer studenten langer thuis wonen. Bovendien is het collegegeld de afgelopen jaren fors gestegen. GroenLinks wil dat het collegegeld gehalveerd wordt en dat er flink geïnvesteerd gaat worden in nieuwe en betaalbare studentenhuisvesting.

Studentenleven
Voor studenten valt er in Deventer gelukkig genoeg te beleven. Zomerdag kun je je prima vermaken aan de oevers van de IJssel en op de Brink en het (straks autovrije) Grote Kerkhof vind je cafés waar je je tot in de late uurtjes kunt borrelen en feesten. Afgelopen jaren heeft GroenLinks zich ingezet om nu eindelijk een start te maken met de verbouwing van het Burgerweeshuis.

In de tijd van de Landbouwschool had Deventer een eigen studentencorps en sociëteit, beroemd en berucht om hun soms luidruchtige feesten. Inmiddels zijn er een stuk minder verenigingen, maar sinds een aantal jaar zijn de studie- en studentenverenigingen hun krachten gaan bundelen om het studentenleven nog levendiger te maken. Naast studentenfeesten in Deventer willen de studieverenigingen ook samenwerken op het vlak van studiereizen en lezingen.

Wat gaat GroenLinks Deventer doen voor studenten?
Studeren kan alleen maar als je geïnspireerd bent. Meer diverse uitgaansgelegenheden voor jongeren in Deventer zijn welkom. In overleg met bijvoorbeeld studentenverenigingen wordt bekeken hoe we daarvoor kunnen zorgen. We gaan samen met cafés en kroegen bekijken hoe de proef met vrije sluitingstijden vaste vorm kan krijgen. De gemeente faciliteert inspirerende plek waar studenten ook in de avonduren en in het weekend rustig kunnen studeren, zoals bijvoorbeeld de openbare bibliotheek.

Bron