tuinonttegelactie nestkastje vogelvriendelijker deventer halla baher.

Maak samen met GroenLinks, Deventer vogelvriendelijker!

GroenLinks Deventer roept alle Deventenaren op om zelf een nestkast te maken en een vogelvriendelijke omgeving te creëren, in de tuin of op het balkon. Daarnaast hopen we met deze actie eerste stappen te zetten met de natuurlijke bestrijding van de processierups. Wij dagen je uit om mee te doen met deze actie!

Helaas kunnen we dit jaar, vanwege de coronacrisis, niet onze jaarlijkse tuinonttegelactie organiseren. Als we rekening willen houden met de richtlijnen van het RIVM, dan is het niet verantwoord. Daarom hebben we een alternatieve actie bedacht! 

De fractie van GroenLinks roept Deventenaren (jong en oud ) op om zelf een nestkastje te maken (mag ook een bouwpakket zijn) en te zorgen voor een vogelparadijs in de tuin of op het balkon. We hopen jullie te inspireren om in deze coronatijd om je heen te kijken en aandacht te geven aan je leefomgeving maar ook die van dieren zoals vogels en insecten.  

Waarom meer aandacht voor vogels? We brengen nu veel meer tijd dan voorheen, al dan niet noodgedwongen, door in en rondom het huis. Is het je ook opgevallen dat het geluid van vogels een positief effect heeft op jouw humeur? Deze tijd van het jaar is het moment om vogels te spotten in je eigen leefomgeving. Het is mei, en zoals iedereen weet leggen dan “alle vogels een ei”. Misschien heb je zelf al de eerste eenden- of ganzenkuikens gezien. 

Door de verstedelijking en monocultuur in het buitengebied is het leefgebied van vogels verplaatst naar de stad, maar het aantal natuurlijke broedplaatsen neemt af. Bijvoorbeeld door het verdwijnen van bomen en het dichttegelen van tuinen. Om vogels toch aan een geschikte nest- en schuilplaats te helpen, is het belangrijk dat we ze een handje helpen door een nestkastje op te hangen. Maar daarmee zijn we er nog niet, want het is daarnaast ook belangrijk om te zorgen voor een vogelvriendelijke omgeving. Dat kun je doen door te zorgen voor voldoende water, voedsel en meer inheemse planten en bloemen. Hiermee vergroot je ook de biodiversiteit in je tuin of op je balkon. Het vergroten en verbeteren van de natuurlijke leefomgeving van vogels zorgt voor meer biodiversiteit, en hoe meer vogels hoe meer natuurlijke vijanden we creëren voor de eikenprocessierups. 

Door op meer locaties te investeren in een optimale leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, kunnen we de overlast verminderen en inzet van schadelijke bestrijdingsmiddelen proberen te voorkomen. Er zijn natuurlijk veel meer redenen om aandacht te hebben en te vragen voor vogels, maar laten we gewoon een begin maken. 

Halla laat je in de video zien hoe je een nestkast (geschikt voor mezen) in elkaar zet. Deze hangt zij op in haar tuin. Daarnaast zal zij ook haar tuin voorzien van nog meer (inheemse) bloemen en planten. Help jij ook mee? 

Stuur vóór 21 juni 2020 je foto’s of een filmpje, waarin je vastlegt hoe jij de creatiefste, origineelste of ecologische verantwoorde vogelhuisje maakt en wat je doet om een vogelvriendelijke tuin of balkon naar actie@groenlinksdeventer.nl

Even alles nogmaals op een rijtje voor deze "Maak samen met GroenLinks, Deventer vogelvriendelijker!" actie: 

 • Waarom?  
  Met de actie 'maak zelf een nestkast', willen we aandacht vragen voor onze stadvogels. Door ze te helpen aan een geschikte nest- en schuilplaats, en het creëren van een vogelvriendelijke tuin of balkon hopen we een optimale leefomgeving te creëren voor onze gevederde vrienden.

 • Doelgroep 
  We roepen alle inwoners van de gemeente Deventer, van jong tot oud, op om mee te doen aan de actie.

 • Waar beoordelen we op?
  De jury kijkt naar creativiteit, originaliteit en of het ecologisch verantwoord is.

 • Vorm
  Stuur een foto van het proces met eindresultaat of een kort filmpje naar: actie@groenlinksdeventer.nl 

 • Deadline
  Deelname aan de actie kan t/m 21 juni 2020 en in de week van 29 juni maken we de winnaar bekend.

 • Prijs
  Wat valt er te winnen? Dat blijft nog even een verrassing, maar we beloven dat dat een mooie prijs zal zijn ter waarde van €75,-.

 • Tips 

 1. Bedenk van tevoren voor welke vogel je wilt gaan bouwen ( koolmees, pimpelmees, huismus, boomklever, spreeuw, specht, merel, zwaluw, roodborstje etc.).

 2. Let op de afmetingen en hang het nestkastje op de juiste plek. Kijk hier voor een handige checklist om de juiste plek te bepalen.

 3. Maak gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen die je in en rondom je huis vindt.  Verf of versier het nestkastje niet in al te felle kleuren. Vogels houden hier niet van, want daarmee zijn ze een makkelijke prooi voor roofdieren.

 4. Plant of zaai de juiste inheemse bloemen en planten, en zorg hiermee voor voldoende variatie aan insectensnacks en vliegende hapjes in de tuin.

 5. Zorg voor voldoende water in een ondiepe schaal.

Handige websites voor het vogelvriendelijk maken van je tuin

Voorlopig zitten we nog thuis. Hangt er in jouw tuin al een nestkasje en heb je ook al voldoende planten in je tuin?  Ben jij op zoek naar ander tijdverdrijf? Wij raden de volgende inspirerende film over biodiversiteit getiteld  “The Biggest Little Farm” van harte aan. 

Tot slot wenst onze fractie jullie alvast veel plezier en succes bij het maken van een nestkastje! 
Hoe leuk het is om zelf een nestkastje te maken kun je hier zien.Een nestkastje maken is natuurlijk ontzettend leuk, maar het iemand cadeau doen is misschien nog wel veel leuker, maak er dus gerust meer! Hebben wij ook gedaan.

YouTube video