Noorderbergpoort garage deventer

6 redenen om te investeren in een groene binnenstad

In de raad van 7 maart 2018 gaat GroenLinks voorstellen om bij de opknapbeurt van de Stadspoortgarage (voorheen Noordenberggarage, de parkeergarage bij de Nieuwstraat) extra te investeren in groenvoorziening. In het voorstel om deze verpauperde parkeergarage aan te pakken is bezuinigd op de groenvoorziening terwijl het slechts een investering van 3 % extra vraagt (60.000 voor groen op een totaal van ruim 1,8 miljoen). GroenLinks wil niet bezuinigen op groen. Waarom is een gedegen groenvoorziening zo belangrijk in de stad? Dit zijn onze zes redenen: 

1. Groen zorgt voor verkoeling

Als gevolg van de klimaatverandering komen er per jaar steeds meer zeer warme dagen voor. In een stenige omgeving wordt het vies plakkerig warm, dit noemen we ook wel "hittstress". Bomen of struiken brengen verkoeling en zorgen dat het aangenamer wordt om te verblijven. Juist een betonblok als een parkeergarage kan deze verkoeling goed gebruiken.

Bron: "weetjes over hitte in de stad", Wageningen University
https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Themas/Natuur-Landschap/5-Weetjes-over-Hitte-in-de-stad.htm

2. Groen zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit

De bladeren van bomen, heesters, maar ook planten en mossen helpen het schadelijke fijnstof uit de lucht te filteren. Drukke straten, maar ook parken en plantsoenen in de buurt van kinderspeelplaatsen en – dagverblijven en scholen, worden schoner als bomen en heesters het fijnstof en stikstofdioxide binden. Daarom zorgt ook extra groen voor een betere luchtkwaliteit in de omgeving van een parkeergarage.

Website GGD Amsterdam :
http://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/milieu-buitenshuis/compacte-groene-stad/
Lees meer over de effecten van groen op de luchtkwaliteit: https://www.groeneruimte.nl/dossiers/groen_en_luchtkwaliteit/home.html

3. Groen verhoogt de exonomische waarde

Uit onderzoek is gebleken dat woningen in een groene omgeving enkele procenten stijgen in de OZB-waarde en dus meer geld waard zijn. Ook andere gebouwen zullen hun waarde verhogen met een groene aankleding. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG uit 2012.

Zie hier het onderzoek van KPMG: 
http://edepot.wur.nl/211028

4. Groen zorgt voor een sociaal veilige omgeving

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich prettiger voelen in een omgeving met een groene uitstraling. En dat is ook logisch: loop jij fijner door een tochtig betonnen doos of loop je liever langs een groene muur met planten? Bekladderaars met graffiti hebben geen kans als de muren begroeid zijn met klimop. Een groene omgeving verhoogt de kwaliteit van ons leven. Patiënten herstellen sneller in een groene omgeving, inwoners van groene buurten doen minder vaak een beroep op zorgfaciliteiten, werknemers van bedrijven in een groene omgeving voelen zich prettiger. Alle reden dus om in groen te investeren.

Zie ook meer op de pagina van groen kennisnet
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/dossier/dossier-de-groene-stad.htm

5. Groen zorgt voor meer stadsnatuur

In de stad komen weinig vogels voor. Als we investeren in groen kunnen trekt dit de vogels aan die hier hun voedsel kunnen halen of een nestje kunnen bouwen. En  vogeltjes in de buurt zorgen bij veel mensen voor vrolijkheid.

Hoe gevarieerder het aanbod aan groen, des te meer leven het aan zal trekken.

Veel bestuivende insecten en een gevarieerd aanbod aan groen scheppen op hun beurt weer een voedselbron voor vogels en andere dieren. Bestuivers (en bestuiving) vormen dus een belangrijke schakel in ecosystemen en zijn daarmee essentieel voor de biodiversiteit.

Lees hier het onderzoek van de Universiteit van Utrecht over de relatie tussen biodiversiteit en openbaar groen: https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/45336

6. Groen ziet er gewoon mooi uit

Bloemen, bessen, herfstkleuren of frisgroene blaadjes in het voorjaar: groen zorgt voor afwisseling en zorgt er voor dat de omgeving er altijd weer anders uitziet. Iedereen voelt zich prettiger in een groen omgeving, daar hoef je geen onderzoek voor te doen.    

Om deze redenen moet de parkeergarage groen worden aangekleed. En niet alleen de parkeergarage. Wij zetten ons in voor vergroening van het stedelijk gebied.

Stem daarom op 21 maart op GroenLinks Deventer!

YouTube video