GroenLinks Deventer-Salland reikt ieder jaar het Groene Lintje uit aan mensen uit Deventer en omstreken die zich op een positieve wijze inzetten voor duurzaamheid en milieu. Het Groene Lintje van 2020 is uitgereikt aan de 'Gekke Henkies', niet alleen vanwege hun originele en prikkelende naam, maar omdat zij al sinds 2014 samen op pad gaan om de buurt schoon te houden.

Op maandag 8 juni troffen wij Frits, Dinie, Dorien, Alie, Rosalie en Geertje op het terras van speeltuin De Driehoek, waar wij op gepaste afstand van elkaar de overwegingen van de jury deelden met de aanwezigen.
Dit jaar bestond de jury uit GroenLinks fractielid Halla Baher uit Deventer en Ferdi Hummelink, voorzitter van de fractie GroenLinks Olst-Wijhe. Ook dit jaar vond de jury het moeilijk om een keuze te maken uit de genomineerde initiatieven.
De jury gaf aan erg vrolijk te worden van alle leuke groene initiatieven. De criteria voor het bepalen van de winnaar waren: groen, duurzaamheid, milieu, laagdrempeligheid, voorbeeldfunctie en effectiviteit. Wie zou geholpen zijn met extra publiciteit en verdient nét dat extra steuntje in de rug?
Halla en Ferdi kwamen uit op de ‘Gekke Henkies’, niet alleen vanwege hun originele en prikkelende naam, maar omdat zij al sinds 2014 samen op pad gaan om de buurt schoon te houden. De ‘Gekke Henkies’ nemen compleet vrijwillig verantwoordelijkheid voor hun directe omgeving en deinzen niet terug voor het “vieze werk”. Integendeel, zij verheffen het tot een nobele, vrijwillige taak. Minder zwerfafval is natuurlijk goed voor het milieu en zowel in fysieke als sociale zin dus effectief.
De ‘Gekke Henkies’ krijgen van de gemeente wat benodigde spullen, zoals grijpers, ringen en zakken, maar doen het verder op eigen kracht. Hun inzet is goed voor de omgeving, laagdrempelig en heeft een uitstekende voorbeeldfunctie. Misschien dat er in andere buurten soortgelijke initiatieven op gang komen. Je kunt je wel ergeren aan al het zwerfafval, maar je kunt er ook een positieve draai aan geven en dat doen de ‘Gekke Henkies’.
Hoog tijd dat zij extra in het zonnetje gezet worden!

In voorgaande jaren is het lintje onder meer uitgereikt aan Egelopvang Caspar (2019), WorpWegwerpVrij (2018), Moestuinvereniging wijk 5 (2016) en het bijenlint Deventer (2013).
Op het internet staat een filmpje over de Gekke Henkies.

Gekke Henkies Deventer Afspelen op YouTube