Vertraging beleidswijziging door corona

Afgelopen maanden stond eigenlijk de herziening van het beleidsplan Minimabeleid en Schuldhulpverlening 2017-2020 op de agenda van de gemeenteraad, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Armoede in Nederland is een hardnekkig probleem dat de kwaliteit van leven voor circa één miljoen mensen dagelijks ondermijnt. Zelfs nog zonder de effecten van de coronacrisis mee te rekenen, wordt voorzien dat armoede in Nederland de komende jaren met een kwart zal groeien. De verwachte recessie als gevolg van de coronacrisis komt hier zeer waarschijnlijk nog bovenop. Momenteel kunnen we nog niet goed inschatten van de financiële gevolgen zullen zijn voor de Deventer huishoudens. Om de langdurige gevolgen van de coronacrisis mee te nemen, zal de geplande herziening van het beleid worden doorgeschoven naar 2022.

Stadsgesprekken

De extra maanden geven het college en de raad de tijd om participatie van inwoners bij de beleidswijziging goed te organiseren. Dit kan naar voorbeeld van de gemeente Utrecht, die afgelopen jaar bij de ontwikkeling van de actieagenda ‘Utrechters Schuldenvrij’ een stadsgesprek met ruim 600 inwoners heeft georganiseerd, waar ervaringsdeskundigen, bedrijven, onderwijsinstellingen, wetenschappers, werkgevers, deurwaarders en woningcorporaties pitches hielden met ideeën voor aanpak en oplossingen.

Schriftelijke Vragen

Samen met VVD en D66 hebben we het college verder gevraagd om toe te lichten hoe in Deventer de afgelopen jaren werk is gemaakt van het uitgangspunt ervaringsdeskundigen – waaronder jongeren –  in te zetten bij de ontwikkeling van minimabeleid en uitvoering, en het uitgangspunt ook buiten het beleidsterrein van schuldhulpverlening en minimabeleid een prioriteit te maken van de aanpak van financiële problemen van inwoners. Normaal gesproken duurt het drie weken voordat deze beantwoord worden maar vanwege het reces zal dit waarschijnlijk langer gaan duren.